Orario
Facebook Instagram Youtube

Ανδρική Γονιμότητα

Η Δημιουργία Οικογένειας Είναι Δικαίωμα Κάθε Ζευγαριού

Όταν όμως μετά από ένα διάστημα 12 μηνών τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις, δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή εγκυμοσύνη, αρχίζουν να εμφανίζονται ερωτήματα στο μυαλό και των δυο συντρόφων: ‘’Φταίω εγώ;’’, ‘’Μήπως ευθύνεται το άγχος;’’, ‘’Θα τα καταφέρουμε;’’

Συνήθως πρώτα εξετάζεται η γυναίκα. Η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο γιατρό είναι απαραίτητη. Μέσα από έναν κύκλο εξετάσεων θα διαπιστωθεί τυχόν πρόβλημα και ανάλογα θα δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

40% Ευθύνη στον Άνδρα

Πώς πρέπει να συμπεριφερθώ;

Στις μέρες μας η υπογονιμότητα δεν αποτελεί ένα θέμα ταμπού για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Παρότι έχετε κάθε δικαίωμα να βιώνετε την κατάσταση με τον δικό σας τρόπο, πρέπει να θυμάστε πως για να δοθεί λύση, θα πρέπει να βγάλετε στην επιφάνεια την δύναμη που κρύβετε μέσα σας.

Έλα να το λύσουμε μαζί!

Ανδρική Γονιμότητα

Ποιός φταίει πιο πολύ;

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως για την υπογονιμότητα μπορεί να ευθύνεται κατά 40% ο γυναικείος παράγοντας, κατά 20% τόσο ο ανδρικός όσο και ο γυναικείος και κατά 40% ο ανδρικός παράγοντας.

Σωστή δομή, μορφή και ικανότητα μετακίνησης προς τα εμπρός:

Για να μπορέσει να επιτευχθεί εγκυμοσύνη το σπέρμα θα πρέπει αρχικά να διοχετευτεί στον κόλπο, στη συνέχεια να φτάσει στην κοιλότητα της μήτρας και τελικά να έρθει σε επαφή και να γονιμοποιήσει το ωάριο. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι το σπέρμα να έχει σωστή δομή, μορφή και ικανότητα μετακίνησης προς τα εμπρός. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει και να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Υπογόνιμοι Άνδρες:

Οι υπογόνιμοι άνδρες εμφανίζουν:
1. Μειωμένη παραγωγή σπέρματος
2. Μειωμένη λειτουργικότητα σπέρματος
3. Χαμηλή κινητικότητα

Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων.

Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 15-20 εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Σε περιπτώσεις που η συγκέντρωση τους δεν ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας.

Σπερμοδιάγραμμα:

Ο γιατρός θα ξεκινήσει με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του άνδρα. Στη συνέχεια θα συζητήσετε για τυχόν τραυματισμούς κατά την παιδική ηλικία, λοιμώξεις ή χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κτλ. Σειρά έχει η κλινική εξέταση, ενώ συστήνεται και η πραγματοποίηση ενός σπερμοδιαγράμματος.

Για να είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα ο άνδρας:

Θα πρέπει να έχει κάνει αποχή από τις σεξουαλικές επαφές 2-4 ημέρες πριν την εξέταση
Δεν θα πρέπει να έχει εκδηλώσει υψηλό πυρετό τους τρεις τελευταίους μήνες
Δεν θα πρέπει να λαμβάνει φαρμακευτικά σκευάσματα που επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος

Τελικά θα ανακαλύψουμε το πρόβλημα!

Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα μπορέσουμε να δούμε αν ο άνδρας πάσχει από ασπερμία, αζωοσπερμία, ολιγοσπερμία, ασθενοσπερμία, τερατοσπερμία, νεκροσπερμία.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να γίνει και ένα υπερηχογράφημα οσχέου. Μέσω αυτής της εξέτασης εντοπίζονται προβλήματα όπως η κιρσοκήλη και οι όγκοι, που μπορεί να μπλοκάρουν τους σπερματικούς πόρους.

Είναι καλό να γνωρίζετε πως στη χώρα μας υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα στα οποία γίνονται εξετάσεις όπως το σπερμοδιάγραμμα. Ακολουθούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής και διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τη λήψη σπέρματος, ώστε ο εξεταζόμενος να μπορέσει να νιώσει όσο γίνεται πιο άνετα. Όρισμένα κέντρα επιτρέπουν και την παρουσία της συζύγου, εφοσόν τηρηθούν οι υγιεινομικοί κανόνες.

 

 

 

ανδρική γονιμότητα

Αρχικά το σπέρμα συγκεντρώνεται στον κόλπο της γυναίκας μέσω της σεξουαλικής πράξης, και έπειτα προχωράει στη μήτρα ώστε να γονιμοποιήσει το ωάριο. Αν δεν πληρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα παραμείνει στη μήτρα και δεν θα συμβεί σύλληψη.

  • Μειωμένη λειτουργικότητα σπέρματος
  • Μειωμένη παραγωγή σπέρματος
  • Χαμηλή κινητικότητα
  • Ασθενοσπερμία, ολιγοσπερμία, τερατοσπερμία
  • Συνδιασμός των παραπάνω

Πρόκειται για μια εξέταση η οποία εκτιμά την γονιμότητα του ανδρός αξιολογώντας την ζωτικότητα, την κινητικότητα, την μορφή, και την ποσότητα των σπερματοζωαρίων, δηλαδή ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Επίσης ελέγχονται και άλλοι παράγοντες όπως οι συγκολλήσεις σπερματοζωαρίων κλπ.

Θα πρέπει να προσέξει 3 πράγματα για να είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα:

  • Αποχή από το σεξ 3 με 7 ημέρες,
  • Διακοπή λήψης φαρμακευτικής αγωγής καθώς αλλοιώνουν το σπέρμα και δίνουν ψευδή αποτελέσματα,
  • Δεν θα πρέπει να έχει παρουσιάζει πυρετό τις τελευταίες μέρες.
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ