Orario
Facebook Instagram Youtube

Αντισύλληψη

Τί είναι η Αντισύλληψη;

Ως αντισύλληψη ορίζεται η εφαρμογή μεθοδευμένων τεχνικών με σκοπό την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης κύησης.

Ο όρος «οικογενειακός προγραμματισμός» εμπεριέχει την αντισύλληψη και αφορά την στρατηγική που εφαρμόζει ένα ζευγάρι, ώστε να αποκτήσει τον αριθμό τέκνων που επιθυμεί και κατά τον κατάλληλο χρόνο.

Οι στατιστικές από πολλές έρευνες που κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί δείχνουν πως ένα μεγάλο ποσοστό των ζευγαριών ενδιαφέρεται για την πρόληψη της εγκυμοσύνης ή τουλάχιστον τον έλεγχο της γονιμότητας. Υπάρχουν 3 είδη μεθόδων αντισύλληψης : οι φυσικές ή μέθοδοι του ρυθμού, οι μηχανικές μέθοδοι και οι ορμονικές μέθοδοι (το χάπι).

 

Ποιές είναι οι Φυσικές Μέθοδοι Αντισύλληψης;

Οι φυσικές μέθοδοι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες : την διακοπτόμενη συνουσία και την μέθοδο ρυθμού ή ασφαλούς περιόδου.

-Διακοπτόμενη συνουσία

Η διακεκομμένη συνουσία παρουσιάζει πολλές φορές δυσκολίες και υψηλό ποσοστό αποτυχίας. Ο άνδρας πρέπει να διατηρεί τον αυτοέλεγχο του και αυτή η έγνοια μπορεί να δημιουργήσει νευρικότητα και άγχος σε βάρος της σεξουαλικής τους ικανοποίησης.

Όταν χρησιμοποιείται για πολύ καιρό μπορεί να προξενήσει στον άνδρα πρόωρη εκσπερμάτωση και στη γυναίκα ψυχρότητα. Το ποσοστό αποτυχίας της μεθόδου ανέρχεται από 20-30 κυήσεις ανά 100 γυναίκες / έτη.

Μέθοδος ρυθμού ή ασφαλούς περιόδου

Είναι πολύ διαδεδομένη και πολύ λίγο αποτελεσματική. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, οι σεξουαλικές σχέσεις αποφεύγονται τις ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία, έτσι ώστε να μην είναι δυνατό η συνάντηση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο.

Για να καθοριστεί η χρονική στιγμή της ωορρηξίας χρησιμοποιούνται : α) η μέθοδος ημερολογίου και β) η μέθοδος της θερμοκρασίας.

 

καλλιέργεια βλαστοκύστης

Ποιές είναι οι Μηχανικές Μέθοδοι Αντισύλληψης;

 

– Αντρικό προφυλακτικό

 

 

Χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα σε όλο τον κόσμο. Είναι συνθετικό ελαστικό που εφαρμόζεται πάνω στο πέος όταν βρίσκεται σε κατάσταση στύσεως. Συνήθως τα προφυλακτικά έχουν μια μικρή προεξοχή στην άκρη για την συγκράτηση του σπέρματος.

Η κατασκευή του ελαστικού είναι τέτοια ώστε να εμποδίζει το σπέρμα να φτάνει στον κ

όλπο. Το προφυλακτικό είναι τελείως αβλαβές για τον άνδρα και τη γυναίκα. Είναι μέθοδος η οποία βασίζεται και εξαρτάται αποκλειστικά από τον άνδρα. Έχουν το πλεονέκτημα επίσης ότι παρέχουν ως ένα βαθμό προστασία για νοσήματα που μεταδίδονται σεξουαλικά.

Το κυριότερο μειονέκτημα του αντρικού προφυλακτικού είναι η μικρή του αποτελεσματικότητα. Μπορεί δηλαδή να σπάσει ή να κοπεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Επίσης εμποδίζει την πλήρη ικανοποίηση, απαιτεί διακοπή της σεξουαλικής πράξης για να τοποθετηθεί και ακόμα μερικά άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά στη χρήση του.

Όταν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη αντισύλληψης, το προφυλακτικό αποτελεί την καλύτερη λύση. Το ποσοστό αποτυχίας του κυμαίνεται από 5% – 15% και οφείλεται συνήθως στη μη καλή χρήση του.

-Διάφραγμα (Γυναικείο προφυλακτικό)

Πρόκειται για κάψα από καουτσούκ. Τοποθετείται στον κόλπο ώστε να καλύπτει τον τράχηλο, εμποδίζοντας την άνοδο των σπερματοζωαρίων στη μήτρα. Είναι σχεδιασμένο με τρόπο που να συγκρατεί σπερματοκτόνες κρέμες ή τζελ στο τραχηλικό στόμιο.

Ορμονικές Μέθοδοι-Αντισυλληπτικά Δισκία

Τι πρέπει να κάνω πριν ξεκινήσω το “χάπι”;

Όλες οι γυναίκες, πριν πάρουν την απόφαση να χρησιμοποιήσουν το “χάπι”, θα πρέπει να επισκεφθούν το γυναικολόγο τους. Εκεί, μετά από μια εκτενή συζήτηση με τον γιατρό και με μια σειρά εξετάσεων όπως ψηλάφηση μαστών, αιματολογικές εξετάσεις και test Παπανικολάου θα αποφασιστεί από κοινού με την γυναίκα ποιο σκεύασμα θα χρησιμοποιήσει.

Πώς χρησιμοποιώ τα αντισυλληπτικά χάπια;

Πίνετε καθημερινά ένα χάπι για 21 μέρες. Στη συνέχεια διακόπτετε τη λήψη του χαπιού για 7 μέρες και μετά από 3-4 μέρες από τη διακοπή του χαπιού εμφανίζεται η εμμηνορυσία. Ανεξάρτητα από το εάν η αιμορραγία έχει σταματήσει , την όγδοη μέρα ξεκινάτε το πρώτο χάπι της επόμενης συσκευασίας. Έτσι έχετε ένα σταθερό κύκλο 28 ημερών.

 

Ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες από τη λήψη του “χαπιού”;

Η χρήση των αντισυλληπτικών δισκίων μπορεί να προκαλέσει τα εξής:

Αίσθημα ζάλης.

Θρομβώσεις.

Ναυτία και εμετό.

Πονοκέφαλο.

Ευαισθησία και αίσθημα τάσης στους μαστούς.

Μερική αύξηση του σωματικού βάρους.

Μεσοκυκλικές α

Μείωση της libido.Αιμορραγίες.

 

 

 

 

Τι είναι το Χάπι της επόμενης μέρας;

Eίναι περιστασιακή μέθοδος αντισύλληψης που προλαμβάνει την εγκυμοσύνη μετά από επαφή χωρίς ή με ανεπαρκή μέτρα αντισύλληψης. Δεν είναι έκτρωση (εφαρμόζεται και δρα πριν θετικοποιηθεί το τεστ κυήσεως).

 

Η Επείγουσα Αντισύλληψη, γνωστή και ως “χάπι της επόμενης μέρας” παρέχει στη γυναίκα την ευκαιρία αποφυγής ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή έκτρωσης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς μέτρα αντισύλληψης ή σε περιπτώσεις που η χρησιμοποιούμενη μέθοδος απέτυχε. (πχ. έσπασε το προφυλακτικό, ή σε γυναίκα που έχει ξεχάσει να πάρει τα συνηθισμένα αντισυλληπτικά της χάπια).

 

Πότε πρέπει να λαμβάνεται και πόσο αποτελεσματικό είναι;

Για να έχει μέγιστη αποτελεσματικότητα, που φτάνει το 99%, το πρώτο χάπι θα πρέπει να λαμβάνεται το γρηγορότερο μετά την αποτυχημένη επαφή. Το χρονικό περιθώριο δράσης είναι 3 μέρες. Η αποτελεσματικότητα όμως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Μπορώ να μείνω έγκυος ενώ έχω πάρει το χάπι;

Μπορεί να συμβεί ενδομήτρια ή και εξωμήτρια κύηση. Η εξωμήτρια κύηση μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και μετά την εμφάνιση έμμηνου ρύσεως. Γι ‘ αυτό κρίνεται απαραίτητος αμέσως μετά την περίοδο υπερηχογραφικός έλεγχος της μήτρας και των ωοθηκών για τον αποκλεισμό της εξωμήτριας κύησης.

  • Διακοπτόμενη συνουσία: Η αντισύλληψη έγκειται στον αυτοέλεγχο του άνδρα. Τα ποσοστά αποτυχίας είναι υψηλά και είναι μια επίφοβη μέθοδος.
  • Μέθοδος ρυθμού ή ασφαλούς περιόδου: Το ζευγάρι αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή πριν και μετά από την ωορρηξία.

  • Αντρικό προφυλακτικό: μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές αντισύλληψης κατά την οποία ο άνδρας τοποθετεί το συνθετικό ελαστικό σκεύασμα στο πέος κατά τη στύση, και συγκρατεί το σπέρμα.
  • Γυναικείο προφυλακτικό ή διάφραγμα: φτιαγμένο από καουτσούκ, τοποθετείται στον κόλπο της γυναίκας καλύπτοντας τον τράχηλο και εμποδίζοντας το σπέρμα να προσπελάσει.

Ουσιαστικά πρόκειται για το αντισυλληπτικό χάπι το οποίο ρυθμίζει τις ορμόνες και καταστέλλει τις ωοθήκες με αποτέλεσμα να μην παράγουν ωάρια και να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί γονιμοποίηση.

Λαμβάνεται στην περίπτωση που έχει παραστεί ανάγκη για επείγουσα αντισύλληψη, δια στόματος από μια γυναίκα. Λαμβάνοντάς το, αποτρέπει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και η λήψη του πρέπει να γίνει εντός 3 ημερών. Είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί νωρίς, ώστε  να εξασφαλιστούν υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

 

Αντισύλληψη

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ