Βιταμίνες που ενισχύουν τη γονιμότητα
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους αγχώδεις ρυθμούς σε συνδυασμό με την κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, ενδέχεται να υποβαθμίσουν την ποιότητα του σπέρματος και των ωαρίων.
Αυτό συχνά δυσκολεύει τις προσπάθειες του ζευγαριού να τεκνοποιήσει. Μελέτες δείχνουν ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής δρα ευεργετικά στη γονιμότητα. Ενώ οι βιταμίνες που ενισχύουν τη γονιμότητα έχουν αποδειχθεί λειτουργικές.
Για τους άντρες: Οι ανεπάρκειες των θρεπτικών συστατικών συνήθως συνεπάγεται μειωμένη συγκέντρωση του σπέρματος. Τα συμπληρώματα διατροφής ενισχύουν τον οργανισμό με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ενδυνάμωση του σπέρματος. Επιπλέον διατηρούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και ενισχύουν τη συνολική υγεία.
Για τις γυναίκες: Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα που συμβάλλουν στη σύλληψη και την υγιή πορεία της εγκυμοσύνης.
Δείτε παρακάτω βιταμίνες που ενισχύουν την γονιμότητα:
-
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
H ομάδα των βιταμινών Β θεωρείται ισχυρό ενισχυτικό για τη γυναικεία αναπαραγωγική ικανότητα. Η Β6 ιδίως αυξάνει τα επίπεδα της προγεστερόνης και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης σας όταν συλλάβετε. Αντίστοιχα για τους άνδρες η Β12, αυξάνει την ποσότητα του σπέρματος.
-
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C τονώνει τον οργανισμό και συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου και την παραγωγή προγεστερόνης. Για τις γυναίκες που παρουσιάζουν πρόβλημα ανεπαρκούς προγεστερόνης, της ορμόνης δηλαδή που είναι απαραίτητη για την προετοιμασία του ενδομητρίου, η αυξημένη δόση βιταμίνης C φαίνεται να βοηθά προς αυτό.
-
Βιταμίνη Ε
Αυτή η βιταμίνη Ε μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων στις γυναίκες. Έχει επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και για τα δύο φύλα.
-
Βιταμίνη D
Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βοηθάει στη σωστή παραγωγή των ορμονών. Επίσης, μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, βελτιώνοντας τη γονιμότητα. Επιπλέον συμβάλλει στην ωοθηκική διέγερση αλλά και την ποιότητα του σπέρματος.
-
Φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ προτείνεται ως συμπλήρωμα για τις γυναίκες που επιδιώκουν να μείνουν έγκυες.
Η λήψη του φυλλικού οξέος έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι προλαμβάνει τις διαταραχές που αφορούν στη διάπλαση του νευρικού συστήματος του εμβρύου σε ποσοστό 70%.
-
Σίδηρος
Οι γυναίκες που λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου αναφέρουν λιγότερα περιστατικά υπογονιμότητας.
-
Β καροτίνη
Βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών. Επίσης ενδέχεται να αποτρέψει τυχόν πρόωρη αποβολή σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
-
Σελήνιο
Επηρεάζει θετικά την κινητικότητα του σπέρματος και συμβάλλει στο μεταβολισμό των οιστρογόνων στις γυναίκες.
-
Ψευδάργυρος
Βελτιώνει την κινητικότητα του σπέρματος και ενισχύει τη γενική ποιότητα του σπέρματος. Είναι εξίσου σημαντικό για τις γυναίκες της αναπαραγωγικής υγείας.
-
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Η λήψη τους συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος στη μήτρα, καθώς και στην εξισορρόπηση των ορμονών. Επίσης, μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και του δείκτη νοημοσύνης του. Η λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θεωρείται ότι συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα σπέρματος.
Τι πρέπει να κάνω για να αυξήσω τις πιθανότητες τεκνοποίησης;
Σημαντικό ρόλο στην γονιμοποίηση παίζει ο τρόπος ζωής της γυναίκας αλλά και του άντρα. Το ζευγάρι πρέπει να εντάξει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, πλούσιο σε βιταμίνες.
Πώς επηρεάζει η έλλειψη θρεπτικών συστατικών τη γονιμοποίηση;
Όσον αφορά τους άντρες, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών συμβάλλει στη μειωμένη συγκέντρωση του σπέρματος, ενώ στις γυναίκες μπορεί να επηρεαστεί η σύλληψη και η υγιεινή πορεία της εγκυμοσύνης.
Ποιες λειτουργίες επηρεάζονται θετικά με τη λήψη βιταμινών;
- Έμμηνος ρύση και ωορρηξία
- Αντιμετώπιση φλεγμονών
- Ποιότητα ωραρίου και σπέρματος
- Ποσότητα σπέρματος
- Ρύθμιση ορμονών
Ποιες βιταμίνες ενισχύουν τη γονιμότητητα;
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνη E
- Βιταμίνη D
- Φυλλικό οξύ
- Σίδηρος
- Β καροτίνη
- Σελήνιο
- Ψευδάργυρος
- Ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα