Διατήρηση Γονιμότητας
Η διατήρηση γονιμότητας προσφέρει τη δυνατότητα αναβολής της μητρότητας σε γυναίκες που έχουν υποστεί κάποια βλάβη στη λειτουργία των ωοθηκών λόγω κάποιας πάθησης ή γυναικολογικού προβλήματος. Στη μέθοδο αυτή καταφεύγουν και γυναίκες νεαρής ηλικίας που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν σε πιο προχωρημένη ηλικία.
Περίπου 1 στις 10 γυναίκες θα συλλάβουν φυσικά μετά τα 40, ενώ πολλές άλλες γυναίκες στα 40 μένουν έγκυες με τη βοήθεια της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όπως σε κάθε στάδιο της ζωής, το να αποφασίσει μία ασθενής να μείνει έγκυος μετά τα 40 είναι μια προσωπική απόφαση που έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα: Μπορεί να νιώθει πιο έτοιμη και οικονομικά ασφαλής, για παράδειγμα, αλλά ταυτόχρονα, οι πιθανότητές σε αποβολές, διαβήτη κύησης, πρόωρο τοκετό και άλλες επιπλοκές αυξάνονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις η συμβουλευτική για την ιδανική μέθοδο που θα ακολουθηθεί για σύλληψη από έναν εξιδεικευμένο γυναικολόγο μαιευτήρα είναι απαραίτητη.
Άλλα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:
Η οικονομική ευχέρεια και η ψυχολογική ετοιμότητα είναι μερικά από τα πιο κοινά οφέλη από την απόκτηση παιδιού στην ηλικία των 40. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες προτείνουν πιθανά άλλα οφέλη, όπως:
• Λιγότερη πιθανότητα να εμφανίσει το παιδί νευρολογικές παθήσεις σε μικρή ηλικία.
• Καλύτερη επίδοση στο σχολείο – καλύτερη επαγγελματική ανέλιξη.
• Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Λόγω της προόδου της τεχνολογίας γύρω από τη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, είναι δυνατό να αποκτηθεί με ασφάλεια ένα μωρό στην ηλικία των 40 ετών. Ωστόσο, οποιαδήποτε εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 40 θεωρείται υψηλού κινδύνου. Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί στενά εσάς και το μωρό για τα ακόλουθα:
• Υψηλή αρτηριακή πίεση — αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας επιπλοκής της εγκυμοσύνης που ονομάζεται προεκλαμψία.
• Διαβήτης κύησης.
• Γενετικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down.
• Αποβολή.
• Πρόωρος τοκετός.
• Εκτοπική κύηση.
Οι μέθοδοι που μπορεί να ακολουθήσει η γυναίκα είναι:
• Κρυοσυντήρηση ωαρίων.
• Κατάψυξη ιστού ωοθηκών.
• Λήψη άωρων ωαρίων και ωρίμανσή τους in vitro.
• Κατάψυξη εμβρύων.
Η συντήρηση της γονιμότητας μπορεί να εφαρμοστεί και στους άνδρες με την μέθοδο της κρυοσυντήρησης σπέρματος ή του ιστού των όρχεων.
Θέλω να συλλάβω. Ποια βήματα θα ακολουθήσω;
Για να δώσετε στον εαυτό σας την καλύτερη ευκαιρία για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό. Σκεφτείτε να κάνετε μερικά σημαντικά βήματα πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε.
Εάν βρίσκεστε στις αρχές της δεκαετίας των 40,ο μαιευτήρας- γυναικολόγος θα προχωρήσει σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Εφόσον προσπαθείτε για περισσότερο από 6 μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται απευθείας υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ειδικά εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που μπορεί να έχετε πρόβλημα να μείνετε έγκυος, όπως ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους, δυσκολίες ωορρηξίας ή προβλήματα με το σπέρμα του συντρόφου.
Οι περισσότεροι ειδικοί ξεκινούν κάνοντας εξετάσεις για να προσδιορίσουν εάν υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο λειτουργίας των ωοθηκών. Στη συνέχεια, θα ελέγξουν για τυχών θέματα στις σάλπιγγες. Εάν δεν εντοπιστούν τέτοια προβλήματα, τότε είναι πιθανό η υπογονιμότητά σας να οφείλεται στην ηλικία και στη μείωση της ποιότητας των ωαρίων. Ο γυναικολόγος θα σας συμβουλεύσει σχετικά με εξατομικευμένες επιλογές.
Πώς θα είναι η εγκυμοσύνη;
Ακριβώς όπως είναι στατιστικά πιο δύσκολο να συλλάβει κανείς μετά την ηλικία των 40 ετών, η ίδια η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολη σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι πόνοι στις αρθρώσεις και τα οστά . Επιπλέον η κόπωση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πιο έντονη με την πάροδο του χρόνου.
Όλες οι γυναίκες είναι καλό να ενημερώνονται αναλυτικά για τη δυνατότητα διατήρησης της γονιμότητάς τους. Ωστε εάν θελήσουν και το επιτρέπει η υγεία τους, να μπορούν να αποκτήσουν παιδιά μελλοντικά.
Η διαδικασία της σύλληψης και εγκυμοσύνης , ειδικά μετά τα 40, αποτελεί μία πολύ σημαντική περίοδο που απαιτεί συνεχή υποστήριξη και συμβουλευτική από έναν εξιδεικευμένο γυναικολόγο-μαιευτήρα. Επικοινωνήστε με τον Δρ. Νίκο Γεωργογιάννη και κλείστε άμεσα το ραντεβού σας.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα τεκνοποίησης σε μικρότερη ηλικία;
- Μικρό ποσοστό εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων στο παιδί σε μικρή ηλικία.
- Καλύτερη ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού
- Αύξηση μέσου όρου ζωής.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα τεκνοποίησης σε μεγαλύτερη ηλικία;
Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 40 πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τον ιατρό ώστε να αποφευχθούν τα παρακάτω:
- Πρόωρος τοκετός
- Διαβήτης κύησης
- Αποβολή
- Γενετικές ανωμαλίες
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
Ποιες μεθόδους μπορεί να ακολουθήσει μια γυναίκα;
- Κρυοσυντήρηση ωαρίων
- Κατάψυξη εμβρύων
- Κατάψυξη ιστού ωοθηκών
- Λήψη άωρων ωαρίων και ωρίμανση in vitro
Ποια είναι τα βήματα σύλληψης;
Θα προβείτε σε εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα ώστε ο ιατρός να σας θέσει και τις σχετικές επιλογές. Οι γυναίκες που είναι 40 ετών και άνω συνήθως ακολουθούν την διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγης.
Θα είναι δύσκολη η εγκυμοσύνη;
Σε όσο πιο μεγάλη ηλικία συλλάβει μια γυναίκα, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να συμβούν ανεπιθύμητα συμπτώματα και μαιευτικές επιπλοκές.