Ινομυώματα
Τι είναι τα Ινομυώματα;
Τα ινομυώματα (λέγονται και μυώματα ή λειομυώματα) είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας. Αποτελούν μια αρκετά συχνή πάθηση, καθώς μία στις δύο γυναίκες παρουσιάζει ινομύωμα μήτρας στην αναπαραγωγική ηλικία.
Τα ινομυώματα αναπτύσσονται σε διαφορετικά σημεία της μήτρας και διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό τους. Κάποιες φορές τα ινομυώματα είναι τόσο μικρά σε μέγεθος ώστε δεν γίνονται αντιληπτά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το μέγεθος μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο για να επηρεάσει τη μήτρα και να προκαλέσει ορατό οίδημα στην κοιλιά.
Τα ινομυώματα σπανίως εξελίσσονται σε καρκίνο. Επομένως, δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία. Όμως, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται μόλις διαγνωσθούν, καθώς μπορούν να προκαλέσουν:
- Αναιμία, λόγω απώλειας μεγάλης ποσότητας αίματος στην περίοδο
- Υπογονιμότητα
- Προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (για παράδειγμα, καθ’έξιν αποβολές)
Ποια συμπτώματα προκαλούν τα ινομυώματα;
Η συμπτωματολογία των ινομυωμάτων εξαρτάται από τον αριθμό, το μέγεθος και την εντόπισή τους στη μήτρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ινομυώματα μικρού μεγέθους δεν προκαλούν συμπτώματα στη γυναίκα. Ωστόσο, τα μεγάλα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν τα εξής:
- Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους
- Αυξημένη αιμορραγία στην περίοδο
- Πόνοι ή κράμπες στην κοιλιά
- Δυσκοιλιότητα
- Συχνοουρία ή άλλα προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα
- Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Εφόσον δεν προκαλούν συμπτώματα, η διάγνωση των ινομυωμάτων γίνεται με τη γυναικολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα, που αναδεικνύει τον αριθμό, το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων. Η διάγνωση των ινομυωμάτων μπορεί επίσης να προκύψει και μετά από άλλες εξετάσεις, όπως:
- Μαγνητική τομογραφία
- Υστεροσκόπηση
- Λαπαροσκόπηση
Επιπλέον, αν κριθεί απαραίτητο από τον γυναικολόγο, διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων ή την αξιολόγηση των συμπτωμάτων που προκαλούν.
Ποια είναι η θεραπεία των Ινομυωμάτων;
Η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων καθορίζεται από τον γυναικολόγο, ο οποίος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση ανάλογα με:
- Το μέγεθος και τον αριθμό τους
- Τη σοβαρότητα των προβλημάτων που προκαλούν
- Την ηλικία της γυναίκας
- Τη γενική κατάσταση της υγείας της ασθενούς
- Την επιθυμία για τεκνοποίηση ή όχι
Για τα μικρά ινομυώματα που δεν προκαλούν συμπτώματα, συνήθως δεν εφαρμόζεται κάποια θεραπεία. Στην εμμηνόπαυση, είναι πολύ πιθανό να συρρικνωθούν από μόνα τους λόγω της έλλειψης οιστρογόνων. Πιθανόν ο γυναικολόγος να συστήσει τακτική παρακολούθηση για τυχόν αλλαγές στο μέγεθος ή τον αριθμό τους. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενοχλητικά συμπτώματα, το πρόβλημα των ινομυωμάτων αντιμετωπίζεται είτε με φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στη σμίκρυνση των ινομυωμάτων και στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Η χειρουργική αφαίρεση του ινομυώματος (ινομυωματεκτομή) συνιστάται όταν τα ινομυώματα:
- προκαλούν πυελικό πόνο
- εμποδίζουν να μείνετε έγκυος
- είναι αιτία για αποβολές
- πιέζουν γειτονικά όργανα
- αυξάνονται γρήγορα
- προκαλούν μηνομητρορραγίες
Επιλογή Χειρουργείου για τα Ινομυώματα
Η επιλογή της χειρουργικής μεθόδου εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή. Στην αναπαραγωγική ηλικία, στόχος είναι η διατήρηση της μήτρας δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες για εγκυμοσύνη. Η χειρουργική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων γίνεται με:
- Υστεροσκόπηση: Μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που επιτρέπει την άμεση επισκόπηση του εσωτερικού της μήτρας. Πραγματοποιείται με τη χρήση υστεροσκοπίου, το οποίο εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου στη μήτρα, επιτρέποντας την οπτικοποίηση και την αφαίρεση των ινομυωμάτων. Συνήθως διαρκεί 10 έως 30 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία, προσφέροντας ταχεία ανάρρωση και ελάχιστο πόνο.
- Λαπαροσκόπηση: Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που επιτρέπει στον χειρουργό απόλυτη ακρίβεια στην αφαίρεση των ινομυωμάτων μέσω μικροσκοπικών τομών. Η ασθενής νοσηλεύεται μια μόνο ημέρα στο νοσοκομείο και κινητοποιείται άμεσα με ήπιο μετεγχειρητικό άλγος.
- Ανοιχτό χειρουργείο: Το κλασσικό ανοιχτό χειρουργείο είναι η εναλλακτική πρόταση στη λαπαροσκόπηση και την υστεροσκόπηση. Ο χειρουργός πραγματοποιεί μεγαλύτερη τομή, ώστε να προσεγγίσει και να αφαιρέσει τα ινομυώματα. Σε αντίθεση με τις άλλες μεθόδους, ο χρόνος νοσηλείας είναι μεγαλύτερος και συνοδεύεται από μετεγχειρητικό πόνο.
Τα ινομυώματα δεν είναι επικίνδυνα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στη γυναίκα. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα από ινομυώματα, απευθυνθείτε στον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα – Χειρουργό Δρ. Ν. Γεωργογιάννη για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
- Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους
- Αυξημένη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου
- Πόνοι ή κράμπες στην κοιλιά
- Προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος
- Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
- Γυναικολογική εξέταση
- Υπερηχογράφημα
- Λαπαροσκόπηση
- Υστεροσκόπηση
Πώς θεραπεύονται τα ινομυώματα;
Θεραπεύονται είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με χειρουργική αφαίρεση.
Πότε είναι απαραίτητη η αφαίρεσή τους;
Η αφαίρεσή τους συνιστάται στις εξής περιπτώσεις:
- Υπάρχει έντονος πυελικός πόνος
- Όταν μπορούν να προκαλέσουν αποβολή
- Όταν εμποδίζουν την εγκυμοσύνη
- Όταν αυξάνονται γρήγορα
- Στην περίπτωση που πιέζουν άλλα γεννητικά όργανα
- Όταν προκαλούν μηνομητρορραγίες
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης;
Η αφαίρεση πραγματοποιείται με απόλυτη ακρίβεια και η νοσηλεία διαρκεί μόνο 1 ημέρα.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υστεροσκόπησης;
Είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που διαρκεί έως 30 λεπτά και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.