Orario
Facebook Instagram Youtube

Καλλιέργεια Βλαστοκύστης

Στο εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης, μετά τη διαδικασία ανάκτησης ωαρίων, η γονιμοποίηση πραγματοποιείται με IVF (In-vitro fertilization) ή με ICSI (ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος) και τα προκύπτοντα έμβρυα τοποθετούνται σε επωαστήρα για περαιτέρω ανάπτυξη.

Η βλαστοκύστη περιέχει δύο διαφορετικούς τύπους κυττάρων – την εσωτερική κυτταρική μάζα που αναπτύσσεται στο έμβρυο και ένα εξωτερικό στρώμα κυττάρων που ονομάζεται τροφεκτόδερμα που αναπτύσσεται στον πλακούντα.

 

Ιστορικά, η εμβρυομεταφορά μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση πραγματοποιείται την Ημέρα 2 ή 3 μετά τη συλλογή ωαρίων. Ωστόσο, η επιστημονική πρόοδος στον τομέα της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης μας επιτρέπει πλέον να καλλιεργούμε έμβρυα για πέντε ή έξι ημέρες. Αυτό δίνει στα έμβρυα περισσότερες ευκαιρίες να αποδείξουν τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες, καθώς ορισμένα έμβρυα σταματούν να αναπτύσσονται (συλλαμβάνονται) πριν από την ημέρα 5/6. Αυτή η «φυσική επιλογή» επιτρέπει στον εμβρυολόγο να εντοπίσει και να επιλέξει το/τα καλύτερο έμβρυο/α για εμβρυομεταφορά.

Όταν η καλλιέργεια των εμβρύων παραταθεί ως την πέμπτη/έκτη ημέρα μετά την ωοληψία, τα έμβρυα έχουν πάρει τη μορφή της βλαστοκύστης. Το στάδιο αυτό είναι το τελευταίο εξελικτικό στάδιο του προεμφυτευμένου εμβρύου, πριν την εμφύτευση του στο ενδομήτριο και τη δημιουργία της κύησης.

Ο σχηματισμός βλαστοκύστης είναι ένδειξη υψηλής δυναμικής ενός εμβρύου και προϋποθέτει έμπειρους εμβρυολόγους και ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας. Τα έμβρυα μπορούν να μεταφερθούν σε αυτό το στάδιο, ή σε οποιοδήποτε σημείο πριν από το στάδιο της βλαστοκύστης.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Καλλιέργειας Βλαστοκύστης;

 

Τα πλεονεκτήματα της εμβρυομεταφοράς βλαστοκύστεων είναι:

  • Καλύτερη επιλογή εμβρύων
  • Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας, λόγω της επιλογής εμβρύων που έχουν ολοκληρώσει την προεμφυτευτική ανάπτυξη
  • Μικρές πιθανότητες πολύδυμης κύησης, καθώς μπορεί να μεταφερθεί μικρότερος αριθμός εμβρύων

 

Η καλλιέργεια βλαστοκύστης απαιτεί βέλτιστες εργαστηριακές συνθήκες. Κατά μέσο όρο, περίπου το 45% των γονιμοποιημένων ωαρίων φτάνουν στο στάδιο της βλαστοκύστης.

 

Καθώς μόνο τα έμβρυα με την καλύτερη αναπτυξιακή ικανότητα γίνονται βλαστοκύστεις. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την επιλογή του/των πιο ικανού/ων εμβρύου/ων για εμβρυομεταφορά.

 

Επίσης, σε μια φυσική εγκυμοσύνη, χρειάζονται περίπου πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίηση για να φτάσει το έμβρυο στη μήτρα, όπου στη συνέχεια εμφυτεύεται. Η επένδυση της μήτρας είναι ιδιαίτερα δεκτική αυτή την ημέρα. Η εκτέλεση μεταφοράς βλαστοκύστης είναι επομένως πιο φυσιολογική.

 

Ορισμένα ζευγάρια χρειάζονται PGS (προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο) ή PGD (προεμφυτευτική γενετική διάγνωση). Για αυτούς, απαιτείται καλλιέργεια βλαστοκύστης, καθώς η βιοψία εμβρύου συνιστάται να γίνεται στο στάδιο της βλαστοκύστης και όχι στα έμβρυα της Ημέρας 2/3.

 

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την καλλιέργεια βλαστοκύστης;

 

Η καλλιέργεια βλαστοκύστης συνιστάται για ασθενείς με πολλαπλούς αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής: Η εκτέλεση καλλιέργειας βλαστοκύστης σε ασθενή με ιστορικό αποτυχημένης εξωσωματικής γονιμοποίησης με εμβρυομεταφορά ημέρας 2/3, μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη των εμβρύων και να βοηθήσει στη βελτίωση του ποσοστού εγκυμοσύνης

 

Υπάρχουν μειονεκτήματα στη μεταφορά βλαστοκύστης;

 

Αρχικά, δεν πραγματοποιούν όλα τα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καλλιέργεια βλαστοκύστης. Ο ποιοτικός έλεγχος και οι βέλτιστες συνθήκες εργαστηριακής καλλιέργειας είναι απαραίτητες για την επιτυχή εκτόξευση.

 

Υπάρχει κίνδυνος κανένα από τα έμβρυα να μην γίνει βλαστοκύστη. Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία εμβρυομεταφοράς ακυρώνεται. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι πιθανώς κανένα από τα έμβρυα δεν ήταν αρκετά ικανό να φτάσει στο στάδιο της βλαστοκύστης και ότι η εκτέλεση μιας μεταφοράς ημέρας 3 επίσης πιθανότατα δεν θα είχε οδηγήσει σε εγκυμοσύνη.

 

 

Πρέπει όλοι οι ασθενείς να προχωρήσουν σε μεταφορά βλαστοκύστης;

 

Η τελική απόφαση για το αν θα γίνει εμβρυομεταφορά  βλαστοκύστεων παίρνεται την 3η ημέρα, ανάλογα με τον αριθμό και την ποιότητα του εμβρύων, την ωριμότητα του ενδομητρίου και το ιστορικό του ζευγαριού. Επίσης λαμβάνονται υπ όψιν παράγοντες όπως η ηλικία, το ιατρικό ιστορικό και ο αριθμός και η ποιότητα των εμβρύων.

 

Η διαδικασία της σύλληψης και εγκυμοσύνης , ειδικά μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, αποτελεί μία πολύ σημαντική περίοδο που απαιτεί συνεχή υποστήριξη και συμβουλευτική από έναν εξιδεικευμένο γυναικολόγο-μαιευτήρα. Επικοινωνήστε με τον Δρ. Νίκο Γεωργογιάννη και κλείστε άμεσα το ραντεβού σας.

 

 

 

καλλιέργεια βλαστοκύστης

 

  • Επιλογή των καλύτερων εμβρύων,
  • Περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας γονιμοποίησης,
  • Ελαχιστοποίηση πιθανοτήτων πολύδυμης κύησης,
  • Δυνατότητα προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης.

  • Δεν πραγματοποιείται σε όλα τα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καλλιέργεια βλαστοκύστης,
  • Αν το έμβρυο δεν είναι αρκετά ικανό, δεν θα γίνει βλαστοκύστη.

Η καλλιέργεια βλαστοκύστης, συνίσταται σε ζευγάρια με πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Εξαρτάται από τον αριθμό και την ποιότητα του εμβρύων, το ιστορικό του ζευγαριού, την ωριμότητα του ενδομητρίου, την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, τον αριθμό και την ποιότητα των εμβρύων.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ