Orario
Facebook Instagram Youtube

Κατάψυξη Εμβρύων

Γιατί να επιλέξω να καταψύξω τα έμβρυα μου;

 

Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Νικόλαος Γεωργογιάννης μας αναλύει όλη τη διαδικασία κατάψυξης εμβρύων.

Σε πολλά ζευγάρια και ιδιαίτερα σε νέα ζευγάρια, η προσπάθεια της εξωσωματικής έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών εμβρύων. Έτσι σε αρκετές περιπτώσεις μετά την εμβρυομεταφορά υπάρχει πλεονάζων αριθμός εμβρύων καλής ποιότητας . Αυτά μπορούν να περάσουν στη διαδικασία κατάψυξης εμβρύων, ώστε να γίνει εμβρυομεταφορά σε άλλο κύκλο αργότερα.

 

Σε μερικές περιπτώσεις:

Η ποιότητα του ενδομητρίου ή η σοβαρής μορφής υπερδιέγερση των ωοθηκών δεν επιτρέπουν την εμβρυομεταφορά. Οπότε και είναι απαραίτητη η κατάψυξη των εμβρύων.

 

Το ζευγάρι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κατεψυγμένα έμβρυα για μια μελλοντική κύηση. Αυτό χωρίς να απαιτείται εκ νέου φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών και ωοληψία, παρά μόνο προετοιμασία του ενδομητρίου και εμβρυομεταφορά.

 

Παγκοσμίως, η κατάψυξη ανθρώπινων εμβρύων έχει αποδειχθεί ότι είναι μια επιτυχημένη διαδικασία . Ενώ δεν υπάρχουν αναφορές αύξησης. συγγενών ανωμαλιών από εγκυμοσύνες που επετεύχθησαν μέσω αυτής της διαδικασίας.

Επίσης, εφόσον ο αριθμός των εμβρύων είναι ικανοποιητικός μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλαπλές μεταφορές εμβρύων. Φυσικά χωρίς να χρειαστεί εκ νέου κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει την κατάψυξη των εμβρύων. Ώστε  να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας κατάστασης που ονομάζεται Σύνδρομο Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών, η οποία θα επιδεινωθεί μετά την εγκυμοσύνη. Επίσης η κατάψυξη εμβρύων συνιστάται για να αυξηθεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης . Αυτό συμβαίνει εάν ορισμένα επίπεδα ορμονών είναι πολύ υψηλά κατά τη διάρκεια του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

 

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για την κατάψυξη των εμβρύων;

 

Πριν ξεκινήσετε έναν κύκλο για την ανάκτηση ωαρίων για τη δημιουργία εμβρύων, ο γιατρός σας θα ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών σας και θα κάνει υπερηχογράφημα για να διασφαλίσει ότι οι ωοθήκες σας είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Στη συνέχεια, θα πάρετε ενέσιμα φάρμακα που διεγείρουν τις ωοθήκες να αναπτύξουν πολλαπλά ωοθυλάκια, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η δημιουργία γόνιμων εμβρύων και η διαδικασία αφαίρεσης και κατάψυξης αυτών. Φυσικά, ο Εξειδικευμένος Μαιευτήρας Γυναικολόγος θα βρίσκεται δίπλα σας καθ’ όλη τη διαδικασία και θα παρακολουθεί τις αντιδράσεις του οργανισμού σας στα εκάστοτε φάρμακα.

Κατάψυξη Εμβρύων

 

Ποια είναι η διαδικασία κατάψυξης εμβρύων;

 

Τα έμβρυα περνούν πρώτα από κρυοσυντήρηση, η οποία αφαιρεί το νερό από το κύτταρο και το αντικαθιστά με κρυοπροστατευτικό. Στη συνέχεια, το έμβρυο συνήθως καταψύχεται μέσω υαλοποίησης. Αυτό διατηρεί το έμβρυο άθικτο χωρίς να σχηματίζονται επιβλαβείς κρύσταλλοι πάγου, ενώ έπειτα τα έμβρυα αποθηκεύονται σε υγρό άζωτο. Περίπου το 95% των εμβρύων επιβιώνουν από αυτή την κατάψυξη και μπορούν να είναι βιώσιμα σε παγωμένη κατάσταση για πολλά έτη .

Σε ποιες περιπτώσεις επιλέγεται η κατάψυξη εμβρύων και σε ποιες η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

 

Η βασική διαφορά της κατάψυξης των εμβρύων με την κρυοσυντήρηση ωαρίων αφορά το πότε θα γονιμοποιηθεί το ωάριο . Δηλαδή αν θα γονιμοποιηθεί πριν ή μετά την κατάψυξη και την απόψυξη.  Ο βασικός λόγος επιλογής κατάψυξης εμβρύων είναι η προϋπόθεση του προβλεπόμενου πατέρα καθώς θα πρέπει μέσω του σπέρματος του να γονιμοποιηθούν τα ωάρια πριν την κατάψυξη. Ωστόσο, η διαδικασία κατάψυξης εμβρύων μπορεί να εκτυλιχθεί και με σπέρμα δότη.

Επιπλέον, ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της  κατάψυξης των εμβρύων είναι ότι σας επιτρέπει να γνωρίζετε πόσα από τα ωάρια ήταν αρκετά υγιή έτσι ώστε να υποστούν τη διαδικασία της γονιμοποίησης.

Γενικότερα η κατάψυξη εμβρύων ενδείκνυται κυρίως για ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν μαζί , αλλά η απόκτηση μωρών καθυστερεί λόγω ασθένειας , εργασίας , οικογενειακών ζητημάτων ή άλλων συνθηκών.

 

Σίγουρα η κατάψυξη εμβρύων  και όλη η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης αποτελεί μία ιδιαίτερη πρακτική και απαιτεί παρακολούθηση , κατάρτιση και εξειδίκευση.

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Μαιευτήρα Γυναικολόγο Νικόλαο Γεωργογιάννη για μία εξατομικευμένη διάγνωση.

 

 

Τα έμβρυα μπορούν να παραμείνουν κατεψυγμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο 3305/2005 για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τα έμβρυα μπορούν να παραμείνουν κατεψυγμένα για 5 έτη, έχοντας τη δυνατότητα παράτασης άλλων 5 ετών.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, βοηθούν αρκετά ώστε τα ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης μεταξύ κατεψυγμένων και φρέσκων εμβρύων, ωστε να μην έχουν κάποια απόκλιση. Επίσης, είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά γέννησης υγιών μωρών, καθώς η ποιότητα των εμβρύων είναι πολύ καλή.

Σύμφωνα με μελέτες, η διαδικασία της κατάψυξης αλλά και της απόψυξης, δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στα έμβρυα.

Σε αυτή την περίπτωση μέσω γραπτής συγκατάθεσης, τα έμβρυα που περισσεύουν μπορούν να δωρισθούν ή να απορριφθούν.

καλλιέργεια βλαστοκύστης

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ