Orario
Facebook Instagram Youtube

Κολπικός Κνησμός

Τι είναι ο κολπικός κνησμός και που οφείλεται;

Το κατώτερο γεννητικό σύστημα των γυναικών περιλαμβάνει πολλά στελέχη μικροοργανισμών τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά και είναι απαραίτητα για την άμυνα του οργανισμού και την σύνθεση της φυσιολογικής χλωρίδας. Στην περίπτωση που για κάποιο λόγο (πχ εισβολή ξένου μικροοργανισμού) τα στελέχη αυτά αυξηθούν, τότε καταστρέφεται η ισορροπία του κόλπου. Ως εκ τούτου, προκύπτουν κάποια συμπτώματα που ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία. Ένα από αυτά τα συμπτώματα είναι και ο κολπικός κνησμός (φαγούρα) ο οποίος μπορεί να είναι είτε σε χαμηλά επίπεδα και να είναι υποφερτός, είτε να είναι άκρως επώδυνος και έντονος. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια αίσθηση φαγούρας εντός του κόλπου, ακόμα και στο αιδοίο που δημιουργεί την ανάγκη ξυσίματος στην περιοχή και επομένως την αίσθηση καύσου.

Ποια μπορεί να είναι τα αίτια;

Όπως προαναφέραμε, ο κνησμός προκαλείται από την διατάραξη της ισορροπίας της χλωρίδας του κόλπου. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι οι οποίοι προκαλούν αυτή την διατάραξη και κάποιοι είναι οι παρακάτω:

  • Κολπίτιδες(Βακτηριακή κολπίτιδα, μυκητιασική κολπίτιδα-καντιντίαση, τριχομονίαση/τριχομονάδωση, χλαμύδια).
  • Ψυχολογικοί παράγοντες-στρες.
  • Χημικά ερεθιστικά-πχ απορρυπαντικά, σαπούνια
  • Εμμηνόπαυση
  • Δερματικές ασθένειες
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα(πχ χλαμύδια, γονόρροια)
  • Ακατάλληλα ρούχα και εσώρουχα(πχ νάιλον)
  • Έλλειψη προσοχής το καλοκαίρι ακουμπώντας στις ξαπλώστρες ή στην άμμο χωρίς την προσωπική μας πετσέτα.
  • Πολύ υψηλή κατανάλωση γλυκόζης και αλκοόλ.

 

Κολπικός Κνησμός

Υπάρχει πρόληψη;

Η απάντηση είναι ασφαλώς ναι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που βοηθούν στη πρόληψη κατά των αιτιών που προκαλούν κολπικό κνησμό όπως θα δούμε παρακάτω:

  • Επιλέγουμε βαμβακερά εσώρουχα και ρούχα τα οποία επιτρέπουν την είσοδο του αέρα και δεν φράζουν τον κόλπο από το εξωγενές περιβάλλον κρατώντας την υγρασία ή την υψηλή θερμότητα. Αποφυγή συνθετικών προϊόντων(πχ νάιλον), και στενών παντελονιών.
  • Αλλάζουμε το μαγιό μας συχνά όταν είναι βρεγμένο και προσπαθούμε να διατηρούμε την περιοχή στεγνή και καθαρή αποφεύγοντας την υγρασία.
  • Αποφεύγουμε τις συχνές κολπικές πλύσεις οι οποίες διαταράζουν το pH του κόλπου ή επισκιάζουν επικείμενες λοιμώξεις που βρίσκονται στην αρχή της ανάπτυξής τους.
  • Αποφυγή χημικών ερεθιστικών προϊόντων στην περιοχή όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, σπρέι, λοσιόν, κρέμες.
  • Δεν χρησιμοποιούμε χαρτί υγείας με άρωμα. Αντίθετα, χρησιμοποιούμε άοσμο, απλό σαπούνι(πχ πράσινο σαπούνι).
  • Αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και ζάχαρης.
  • Πάντα καθόμαστε στις ξαπλώστρες με πετσέτα, και είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές με τις κοινόχρηστες τουαλέτες.
  • Χρήση προφυλακτικών πάντα κατά την σεξουαλική επαφή.
  • Κατανάλωση γιαουρτιών ή και δισκίων για την διατήρηση και θωράκιση της χλωρίδας στα σωστά επίπεδα.

 

Διάγνωση και θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση, από την στιγμή που ξεκινήσουν τα συμπτώματα όπως ο κολπικός κνησμός, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γυναικολόγο μας. Ο κολπικός κνησμός μπορεί να εντοπισθεί και να διαγνωσθεί μέσω εξετάσεων ούρων, αίματος, καλλιέργειας και μικροσκόπησης κολπικού εκκρίματος, δερματικής βιοψίας και τεστ Παπ.
Με τον τρόπο αυτό, ο γιατρός θα είναι σε θέση να εντοπίσει με ακρίβεια την αιτία που προκαλεί τον κολπικό κνησμό, και να προτείνει την αγωγή που χρειάζεται ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα, να ανακουφιστείτε, και να ανακτηθεί η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου σας. Συνήθως η αντιμετώπιση είναι συνδυαστική μεταξύ κολπικών αλοιφών ή υπόθετων και αγωγής από το στόμα. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που αρκεί μόνο μία από αυτές τις μεθόδους αλλά και οι κολπικές πλύσεις συνήθως με βάση το χαμομήλι.

Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνονται από αυτόν χωρίς να πράττουμε μόνοι μας και να καταναλώνουμε φάρμακα αλόγιστα. Ο γιατρός είναι δίπλα σας σε κάθε στιγμή για να δώσει την σωστή λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Σε κάθε ένδειξη ενόχλησης στην ευαίσθητη περιοχή επισκεφθείτε τον εξιδεικευμένο γυναικολόγο- μαιευτήρα Νικόλαο Γεωργογιάννη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Υπάρχουν πολλά αίτια που προκαλούν κολπικό κνησμό όπως: ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα), κολπικές λοιμώξεις, αντιβιοτικά, βακτήρια, κλπ. Επίσης, η δερματίτιδα εξ επαφής, είναι μία βασική αιτία η οποία προκαλεί κνησμό λόγω της αλλεργικής αντίδρασης του δέρματος σε διάφορες ουσίες όπως σαπούνια, απορρυπαντικά, μαλακτικά ρούχων και άλλα. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και το ανοσοποιητικό σύστημα, για αυτό πρέπει να του θέσουμε ισχυρά θεμέλια.

Ο κολπικός κνησμός προκαλεί έντονη φαγούρα, η οποία αν εξελιχθεί γίνεται ανυπόφορη, ερυθρότητα, τσούξιμο και δυσφορία κατά την ούρηση, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή κλπ. Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε ένα η παραπάνω από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Πρέπει να φοράμε βαμβακερά εσώρουχα που δεν δεσμεύουν τον ιδρώτα, να αποφεύγουμε τα στενά ρούχα,τα βρεγμένα μαγιό για πολλές ώρες και να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή. Επιπλέον, αν παίρνουμε αντιβίωση, να τα συνδιάζεται  με προβιοτικά  ώστε να μη δημιουργούνται μύκητες στον κόλπο. Άλλη συμβουλή είναι να πλενόμαστε με σαπούνια που έχουν ουδέτερο pH, και δεν επηρεάζουν την χλωρίδα του κόλπου καθώς και να κάνουμε πλύσεις με χαμομήλι. Τέλος, καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε αρώματα ή άλλα προϊόντα στην ευαίσθητη περιοχή.

Θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας ο οποίος  θα σας κάνει καλλιέργεια κολπικού υγρού, εξετάσεις ούρων, εξετάσεις αίματος και εάν χρειάζεται σπανίως βιοψία  αιδίου.

Κατόπιν της εξέτασης του γυναικολόγου αλλά και σύμφωνα με τις απαντήσεις των εξετάσεων, θα προταθεί μία από τις παρακάτω λύσεις, ανάλογα με το πρόβλημα που υπάρχει: Ενδολοπικές κρέμες, αντιβιοτικά από το στόμα ή σε συνδυασμό με ενδοκολπικά σκευάσματα, υπόθετα, πλύσεις με χαμομήλι και αντιμυκητιασικά φάρμακα.

κρυοσυντήρηση ωαρίων

Διαβάστε Επίσης.

Διαβάστε Επίσης.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ