Μύθοι γύρω από την εγκυμοσύνη
Μύθοι γύρω από την εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα ακούσετε πολλούς μύθους-προκαταλήψεις. Μερικές είναι: αν έχεις χαμηλή κοιλιά περιμένεις αγόρι ενώ αν είναι ψηλή έχεις κορίτσι. Δεν κάνει να κάθεσαι σταυροπόδι κ.α
Δεν είναι όμως όλοι αυτοί οι μύθοι αθώοι μερικοί μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στην έγκυο και σε όλη την οικογένεια.
1ος Μύθος
Πρέπει να τρως για δύο
Ψάχνετε ευκαιρία να διπλασιάσετε τα γεύματα σας; Όχι τόσο γρήγορα! Ναι, τρώτε για δύο αλλά αυτά δεν σημαίνει δύο μερίδες σε κάθε γεύμα.
Η μέση γυναίκα με κανονικό βάρος χρειάζεται περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Αυτό σημαίνει ένα ποτήρι γάλα ή μισό σάντουιτς. Το βάρος που πρέπει να πάρει η έγκυος είναι μεταξύ 10-14 kg, εκτός κι αν είναι υπέρβαρη.
Είναι δύσκολο να χάσετε τα επιπλέον κιλά μετά το τοκετό. Και με κάθε επερχόμενη κύηση, τα κιλά θα συσσωρεύονται.
Επιπλέον, γυναίκες που θα πάρουν πάνω από 20kg, όταν κυοφορούν ένα παιδί, αυξάνουν τις πιθανότητες για καισαρική τομή ή ένα πιο δύσκολο φυσιολογικό τοκετό. Και τα μωρά τα οποία έχουν μεγάλο βάρος γέννησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα στην ενήλικο ζωή τους.
2ος Μύθος
2ος μύθος: Μην βάφεις τα μαλλιά σου
Χημικές ουσίες από τις βαφές απορροφούνται σε μικρό ποσοστό, το οποίο όμως δεν είναι επικίνδυνο.
Βέβαια υπάρχουν κάποιες συστάσεις που καλό είναι να εφαρμόζονται.
Οι έντονες οσμές από τις βαφές μερικές φορές προκαλούν ναυτία, ζαλάδα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει καλός εξαερισμός στο χώρο τον οποίο εφαρμόζεται η βαφή.
Καλό είναι να αποφεύγετε την εφαρμογή βαφής στο 1ο τρίμηνο.
Επίσης αποφύγετε τις βαφές με αμμωνία και χρησιμοποιείστε φυτικές.
Μύθοι γύρω από την εγκυμοσύνη
3ος Μύθος
Μην πίνεις καφέ
Η κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετιστεί με αποβολές, πρόωρους τοκετούς ή χαμηλό βάρος γέννησης. Αυτά όμως ισχύουν σε μεγάλες δόσης καφεΐνης.
Η ασφαλής ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης είναι 200 mg.
Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη:
- ελληνικός καφές (φλιτζάνι) = 35-65mg,
- στιγμιαίος καφές (φλιτζάνι) = 70-100 mg,
- καφές φίλτρου (φλιτζάνι) = 100-150 mg,
- στιγμιαίος ντεκαφεινε καφές (φλιτζάνι) = 3 mg
- εσπρέσο (μονός) = 40-80 mg,
- καπουτσίνο (μονός) = 40-80 mg
- σοκολάτα ρόφημα (φλιτζάνι) = 10 mg,
- σοκολάτα (28 γρ.) = 10-15 mg
- τσάι (φλιτζάνι) = 40-50 mg,
- αναψυκτικό τύπου κόλα (κουτάκι) =35-45 μγ
4ος Μύθος:
Δεν επιτρέπεται να ταξιδεύσεις με αεροπλάνο
Έγκυες γυναίκες με φυσιολογική εγκυμοσύνη μπορούν να ταξιδέψουν κανονικά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί ειδική άδεια από τον επιβλέποντα ιατρό τόσο για την ασφάλεια της μητέρας όσο και του βρέφους.
Συγκεκριμένα, ως την 36η εβδομάδα κύησης και υπό την προϋπόθεση ότι η εγκυμοσύνη δεν έχει επιπλοκές, δε χρειάζεται άδεια από το γιατρό. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας πριν το ταξίδι.
Μετά την 36η εβδομάδα κύησης, θα πρέπει να συμπληρωθεί από το γυναικολόγο μία ιατρική βεβαίωση, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υπογραφεί και από το γιατρό της αεροπορικής εταιρίας με την οποία θα ταξιδέψετε.
Σε περίπτωση πολλαπλής εγκυμοσύνης (πχ δίδυμα), η σχετική βεβαίωση είναι απαραίτητη σε οποιαδήποτε φάση της κύησης.
Σημειώνεται ότι δε συνίσταται το ταξίδι με αεροπλάνο σε εγκύους που περιμένουν να γεννήσουν εντός 7 ημερών και σε γυναίκες που έχουν γεννήσει λιγότερες από 7 ημέρες πριν.
Μύθοι γύρω από την εγκυμοσύνη
5ος Mύθος
Δεν επιτρέπεται το ψάρι
Δύο φορές την εβδομάδα επιβάλλεται το ψάρι για την καλή υγεία της μητέρας και του μωρού. Τα ψάρια περιέχουν Ω-3 λιπαρά τα οποία είναι πολύ σημαντικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου καθώς και στην όραση του.
Θα πρέπει να αποφεύγεται τα ψάρια που περιέχουν υψηλά ποσοστά υδραργύρου όπως ξιφίας, καρχαρίας και σκουμπρί. Καθώς και τα ωμά ψάρια, όπως το σούσι.
Μύθοι γύρω από την εγκυμοσύνη
6ος Μύθος:
Δεν μπορώ να πίνω αλκοόλ και αναψυκτικά
Το αλκοόλ περνάει από τον πλακούντα και μέσω του ομφάλιου λώρου στο έμβρυο. Κατά συνέπεια η αυξημένη κατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη και στην υγεία του εμβρύου. Υπάρχουν μαιευτήρες που συστήνουν καθολική απαγόρευση του αλκοόλ.
Δεν υπάρχουν μελέτες που να στοιχειοθετούν κάτι τέτοιο. Φαίνεται πως μικρή και περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζουν την έκβαση της κύησης. Δεν υπάρχουν, όμως, στοιχεία που να βεβαιώνουν ότι κάτω από μία ορισμένη ποσότητα το αλκοόλ είναι ασφαλές, οπότε η γενική εικόνα είναι ότι καλό θα ήταν να αποφεύγεται εντελώς.
Αρκετοί επιστήμονες επίσης συμφωνούν ότι το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να δημιουργήσει ανωμαλίες στη δημιουργία του εμβρύου, ενώ στην υπόλοιπη εγκυμοσύνη καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο.
Η περιστασιακή κατανάλωση κρασιού ή μπύρας δεν φαίνεται να έχει επιβλαβή δράση στο έμβρυο.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ανθρακούχων ποτών μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα αφυδάτωσης στην έγκυο, εξαιτίας των πολλών χημικών που περιέχουν.
Η υπερβολή στην κατανάλωση αναψυκτικών δεν επιτρέπει επίσης την απορρόφηση του ασβεστίου, δίνει έξτρα θερμίδες (χωρίς να προσφέρει κάποιο θρεπτικό συστατικό για τη μητέρα και το παιδί), αφήνει την αίσθηση του φουσκώματος, ενώ δημιουργεί καούρα εξαιτίας των χημικών που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή τους.
Για τους παραπάνω λόγους δεν συστήνουμε την συχνή κατανάλωση ανθρακούχων ποτών.
Επιτρέπεται η χρήση βαφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η έντονη οσμή από τη βαφή μαλλιών μπορεί να προκαλέσει ναυτία. Η χρήση βαφής μαλλιών δεν επιτρέπεται μόνο το 1ο τρίμηνο. Τους υπόλοιπους μήνες, θα πρέπει να αποφεύγονται βαφές που εμπεριέχουν αμμωνία.
Απαγορεύεται η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της κύησης;
Όχι. Απαγορεύεται η μεγάλη ποσότητα καφέ. Μια εγκυμονούσα μπορεί να πίνει έως και 200mg καφεΐνης.
Μέχρι ποιον μήνα μπορώ να ταξιδέψω με αεροπλάνο;
Κατά τη διάρκεια την εγκυμοσύνης και εάν αυτή δεν ενέχει επιπλοκές, η εγκυμονούσα μπορεί να ταξιδεύει μέχρι και την 36η εβδομάδα της κύησης με αεροπλάνο. Μετά την 36η εβδομάδα πρέπει να ζητείται από τον γυναικολόγο ιατρική βεβαίωση.
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν μπορώ να καταναλώσω αλκοόλ;
Απαγορεύεται μόνο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κατανάλωση το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Όμως, η περιστασιακή και μικρή κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζουν την κύηση.