Orario
Facebook Instagram Youtube

Προγεννητικός έλεγχος

 

Προγεννητικός έλεγχος πρώτου τριμήνου

1η – 4η εβδομάδα

Προγεννητικός έλεγχος

Η αρχή της εγκυμοσύνης και η πιθανή ημερομηνία τοκετού υπολογίζονται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Την πρώτη εβδομάδα, το σώμα σας προετοιμάζεται για μία πιθανή εγκυμοσύνη. Το ενδομήτριο παχαίνει ώστε να φιλοξενήσει και να θρέψει το γονιμοποιημένο ωάριο μόλις εμφυτευτεί.

Τώρα χρειάζεται να έχετε υπομονή και να προσέχετε τον εαυτό σας. Υπολείπονται ακόμα 40 εβδομάδες! Τη στιγμή της γονιμοποίησης το σπερματοζωάριο και το ωάριο θα γίνουν ένα κύτταρο, το οποίο ονομάζεται ζυγώτης. Μέσα σε αυτό το κύτταρο γίνονται πολλές διαιρέσεις.

Τα δύο κύτταρα θα γίνουν τέσσερα, τα τέσσερα οκτώ κ.ο.κ. Αυτά τα κύτταρα θα δημιουργήσουν όλα τα όργανα του μωρού σας. Μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα, αρχίζει να δημιουργείται ο γεμάτος υγρό προστατευτικός σάκος. Θα περιβάλλει και θα προστατεύει το μωρό σας όσο αυτό θα μεγαλώνει. Το μέγεθος του είναι μικρότερο από το κόκκο ενός ρυζιού!

5η – 8η εβδομάδα

 

Σε αυτό το στάδιο το μωρό σας μοιάζει με ένα μικρό σύνολο σωλήνων. Αυτοί οι σωλήνες είναι πολλοί σημαντικοί! Ένας σχηματίζει τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Άλλος την καρδιά του εμβρύου. Μικρές προεκτάσεις από τη κάθε πλευρά του σώματος θα σχηματίσουν τα χέρια και τα πόδια του εμβρύου.

Όσο η κύηση εξελίσσεται μπορεί να νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως πρήξιμο των μαστών, πρωινή αδιαθεσία και συχνοουρία. Τικ-τακ! Τικ-τακ! Η μικρή καρδούλα του μωρού σας ξεκίνησε να χτυπάει! Το μέγεθος του μωρού σας είναι σχεδόν 1,5 εκατοστό.

Μπορεί ακόμα να μοιάζει πιο πολύ με γυρίνο αλλά αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα. Αρχίζουν να φαίνονται τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τα μάτια, η μύτη και τα αυτιά, αρχίζουν να σχηματίζονται . Τα πνευμόνια και το πεπτικό σύστημα επίσης ξεκινάνε να διαμορφώνονται, δημιουργώντας τα όργανα που θα το βοηθήσουν να αναπνέει και να τρώει σε λίγους μήνες. Το μωρό είναι συνδεδεμένο μαζί σας με το ομφάλιο λώρο και προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

9η – 13η εβδομάδαΤο μωρό σας ζυγίζει 3,5 γρ. Αυτό που πριν έμοιαζε περισσότερο με ουρά αρχίζει να φεύγει και τη θέση της θα πάρουν δύο μικρά ποδαράκια. Ακόμα το μέγεθος του κεφαλιού του εμβρύου είναι δυσανάλογα μεγάλο με το υπόλοιπο σώμα. Τα γεννητικά όργανα αρχίζουν να σχηματίζονται, βέβαια είναι πολύ νωρίς ακόμα να διακρίνεις το φύλο.

Τώρα το μωρό σας έχει μια πιο ανθρώπινη μορφή με καλά σχηματισμένα μάτια, στόμα και αυτιά. Εσωτερικά στον εγκέφαλο του οι συνάψεις αναπτύσσονται και θα το βοηθήσουν μια μέρα να λύσει μία άσκηση στα μαθηματικά ή να παίζει πιάνο. Και τα νεφρά του ξεκινάνε τα παράγουν ούρα.

Έχει γίνει αρκετά ενεργό, παρόλο που εσείς δεν μπορείτε να το νιώσετε ακόμα. Το μήκος του είναι 5 εκ. Αναπτύσσονται τα νύχια και η ίριδα, το μέρος του ματιού που ελέγχει τη ποσότητα του φωτός που αντιλαμβάνεται το μωρό. Πλησιάζεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Στο τέλος αυτή της εβδομάδας το ρίσκο μιας αποβολής μειώνεται σημαντικά και μπορείτε να το ανακοινώσετε σε συγγενείς και φίλους.

 

Προγεννητικός έλεγχος

Προγεννητικός έλεγχος δευτέρου τριμήνου

14η – 17η εβδομάδα

Ευτυχώς η πρωινή αδιαθεσία αρχίζει να υποχωρεί. Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 10 εκ. χωρίς τα πόδια και ζυγίζει 120 γρ. Το σωματάκι του έχει μικρές τριχούλες – ‘’χνούδι’’ σαν ένα μικρό παλτό που του προσφέρει ζεστασιά μέσα στη μήτρα.

Μην ανησυχείτε, αυτό το χνούδι θα φύγει κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού. Αναπτύσσονται τα δακτυλικά του αποτυπώματα συμπεριλαμβανομένου και του αντίχειρα ο οποίος μάλλον έχει βρει τη θέση του στο στόμα του μωρού.

Επιπλέον:

Οι μύες γίνονται δυνατότεροι με τις κινήσεις που κάνει το μωρό μέσα στη κοιλιά σας, με τις διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου που παίρνει και κάνοντας μπουνιές τα χεράκια του. Πιθανόν να απολαμβάνεται τη ‘’λάμψη’’ της εγκυμοσύνης.

Αν τα μάγουλα σας είναι ροδαλά και λαμπερά, είναι λόγω της αύξησης του όγκου του αίματος, που φυσιολογικά συμβαίνει για την καλύτερη θρέψη του μωρού σας.

Υπάρχουν βέβαια και μερικά αρνητικά όπως πιθανή αιμορραγία από τη μύτη και οι ευρυαγγείες. Όλα τα συστήματα είναι σε λειτουργία. Το αίμα μεταφέρεται στο κυκλοφορικό σύστημα. Τα νεφρά φιλτράρουν τα ούρα.

 

 

καλλιέργεια βλαστοκύστης

18η -21η εβδομάδα

Ξεκινήσατε να νιώθετε τα πρώτα φτερουγίσματα; Είναι πιθανό επειδή το μωρό σας έχει μήκος 13 εκ. χωρίς τα πόδια. Ξεκινήστε να του μιλάτε, τα αυτιά του είναι αρκετά αναπτυγμένα ώστε να μπορούν να σας ακούσουν. Αν δεν το έχετε μάθει ακόμα, αυτές τις ημέρες θα μάθετε και το φύλο του μωρό σας.

Το μωράκι σας κολυμπάει χαρούμενο μέσα στον αμνιακό σάκο. Τώρα το σώμα του περιβάλλεται από το σμίγμα. Αυτό το στρώμα σμίγματος θα έχει φύγει μέχρι να γεννηθεί.

Κάτω από το δέρμα υπάρχει ένα στρώμα λίπους το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας. Το έντερο αρχίζει να παράγει το μηκώνιο, μία μαύρη κολλώδης ουσία που θα δείτε στις πρώτες πάνες του μωρού σας. Μικρά δόντια αρχίζουν να παίρνουν τη θέση τους μέσα ούλα του μωρού.

22η – 26η εβδομάδα

Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 500 γρ. ενώ το μήκος του είναι 20 εκ. χωρίς τα πόδια.

Όλα τα συστήματα συνεχώς εξελίσσονται, συμπεριλαμβανομένων και των ορμονών οι οποίες δίνουν σήματα στα όργανα ώστε να συντονίζονται. Τα νεύρα βοηθούν το έμβρυο να αγγίζει, να μυρίζει και να αντιλαμβάνεται με όλες τις αισθήσεις του. Τα φυλετικά όργανα συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Αν έχετε αγοράκι οι όρχεις αρχίζουν να κατεβαίνουν. Ενώ αν έχετε κοριτσάκι η μήτρα, οι ωοθήκες και ο κόλπος έχουν ήδη σχηματιστεί. Από εδώ και πέρα το μωρό αρχίζει να προετοιμάζεται για τη ζωή έξω από τη μήτρα.

Προγεννητικός έλεγχος τρίτου τριμήνου

27η -30η εβδομάδα

Είστε στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης! Το μωρό σας έχει αρχίζει να παίρνει τη μορφή που θα έχει όπως και όταν θα γεννηθεί.

Μέχρι τώρα το μωρό έχει ένα πρόγραμμα, το οποίο εναλλάσσεται μεταξύ περιόδων που κοιμάται και που είναι ξύπνιο. Το μωρό σας έχει μήκος 25 εκ. χωρίς τα πόδια και ζυγίζει περίπου 1000γρ. Ανοιγοκλείνει τα βλέφαρα του, βήχει, έχει λόξυγκα και πιθανόν ονειρεύεται.

Μερικές φορές μπορεί να νιώθετε έντονα τα χτυπήματα μιας και το μυϊκό του σύστημα είναι αρκετά ανεπτυγμένο. Κάποια άλλα συστήματα επίσης ωριμάζουν όπως τα πνευμόνια και ο εγκέφαλος. Το μωρό αντιλαμβάνεται καλύτερα τώρα τον ήχο, το φως και το άγγιγμα!

 

31η – 33η εβδομάδα

Ίσως ξεκινήσετε να νιώθετε την κοιλιά σας μερικές φορές να σκληραίνει, αυτό συμβαίνει λόγω των συσπάσεων προετοιμασίας της μήτρας για τον τοκετό ή αλλιώς συσπάσεις Braxton-Hicks. Ακόμα το αναπνευστικό σύστημα του μωρού σας αναπτύσσεται. Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 1800γρ.

Ο χώρος μέσα στη μήτρα σιγά-σιγά περιορίζεται παρόλα αυτά το μωράκι σας ακόμα στριφογυρίζει κουλουριασμένο, ίσως όχι τόσο έντονα όσο πριν. Κάνει τις τελευταίες του προετοιμασίες για την εξωμήτριο ζωή.

Το στρώμα από το χνούδι που είχε στο σωματάκι του αρχίζει να πέφτει και μένουν τρίχες μόνο εκεί που πρέπει, δηλαδή στα μαλλιά στις βλεφαρίδες και τα φρύδια.

Το μωράκι σας συνεχίζει να αυξάνει το βάρος του. Τα κόκκαλα γίνονται πιο σκληρά. Τα μοναδικά κόκκαλα που μένουν μαλακά είναι αυτά του κρανίου και αυτό για να διευκολυνθεί η δίοδος του κεφαλιού από τη λεκάνη της μητέρας κατά το φυσιολογικό τοκετό.

Θα υπάρχουν μαλακά σημεία στο κεφάλι του μωρού σας ακόμα και μετά τη γέννηση. Εν τω μεταξύ μπορεί να παρατηρήσετε την περιφέρεια σας να μεγαλώνει λίγο και αυτό σας κάνει να νιώθετε άβολα.

Επίσης μπορεί να παρουσιαστούν καούρες. Μην ανησυχείτε, σας έχουν απομείνει μόνο λίγες εβδομάδες!

34η -36η εβδομάδα

Προγεννητικός έλεγχος

Το μωράκι σας ζυγίζει περίπου 2200γρ. Τα περισσότερα από τα σημαντικά όργανα του, όπως το πεπτικό, το αναπνευστικό και το νευρικό σύστημα είναι σχεδόν έτοιμα να λειτουργήσουν αυτόνομα. Πιθανόν να έχει πάρει τη θέση του τοκετού, δηλαδή να έχει το κεφάλι προς τα κάτω.

Ο χώρος μέσα στη κοιλιά είναι περιορισμένος γι αυτό μην εκπλαγείτε αν δείτε να κινείται η κοιλιά σας από τις αγκωνιές ή κλωτσιές του μωρού σας. Το μωρό αρχίζει σιγά-σιγά να κατεβαίνει γι αυτό τις επόμενες ημέρες θα παρατηρήσετε την κοιλιά σας να είναι πιο χαμηλά. Τα καλά νέα είναι ότι το αναπνευστικό είναι ακόμα πιο ώριμο.

Τα κακά νέα είναι για την ουροδόχο κύστη σας, η οποία από εδώ και πέρα θα πιέζεται περισσότερο με αποτέλεσμα να περνάτε περισσότερες ώρες στην τουαλέτα.

37η -40η εβδομάδα

Το μωρό σας ετοιμάζεται για τον επικείμενο τοκετό ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες ή ακόμα και σε λίγες ημέρες από τώρα! Το κεφάλι του μωρού σας παίρνει θέση μέσα στη λεκάνη σας.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας ‘’οπλίζεται’’ για την εξωμήτριο ζωή και θα συνεχίσει μέχρι να γεννηθεί. Ο εγκέφαλος είναι σε θέση να ελέγχει όλες τις λειτουργίες, από την αναπνοή μέχρι τους χτύπους της καρδιάς.

Τα αντανακλαστικά είναι επίσης ενεργά, συμπεριλαμβανομένων αυτό του δραγμού και της κατάποσης που θα επιτρέπουν στο μωρό σας να πιάνει το δάκτυλο σας και να θηλάζει σύντομα αμέσως μετά το τοκετό. Το βάρος του μπορεί να ποικίλει, από 2700γρ. μέχρι 4200γρ. και το μήκος του περίπου 49-52 εκ.

 

Συγχαρητήρια!

 

καλλιέργεια βλαστοκύστης

Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος

Η νέα μέθοδος μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου είναι γεγονός και στην Ελλάδα.

Η εξέταση πραγματοποιείται με μια απλή αιμοληψία 10 ml από το αίμα της μητέρας. Το δείγμα αναλύεται και σε 10 ημέρες έχουμε αποτέλεσμα για τις τρισωμίες 21, 18, 13 και για ανωμαλίες που σχετίζονται με το φύλο του εμβρύου.

Η εξέταση βασίζεται στην ανίχνευση εμβρυϊκού DNA στο μητρικό αίμα και μπορεί να πραγματοποιηθεί από το πρώτο τρίμηνο της κύησης ανάλογα με τα ευρήματα που θα προκύψουν από τον κλασσικό προγεννητικό έλεγχο.

Ως σήμερα, δεν αντικαθιστά την βιοψία τροφοβλάστης και την αμνιοπαρακέντηση αλλά αποτελεί εναλλακτική μέθοδο για τον προγεννητικό χρωμοσωμικό έλεγχο κάποιων γυναικών.

 

Συγκεκριμένα η εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει τις παρακάτω ανωμαλίες:

  1. Tρισωμία 21 (Down syndrome)
  2. Tρισωμία 18 (Edwards syndrome)
  3. Tρισωμία 13 (Patau syndrome)
  4. Μονοσωμία X (MX, Turner syndrome)
  5. XXX (Trisomy X)
  6. XXY (Klinefelter syndrome)
  7. XYY (Jacob’s syndrome)

 

 

καλλιέργεια βλαστοκύστης

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ