Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
Αιτιολογία-Επιδημιολογία
Αναφορικά σε αυτά περιλαμβάνονται ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, η σύφιλη, τα χλαμύδια, η βλενόρροια, οι HPV- λοιμώξεις (τα κονδυλώματα), το AIDS, και οι ηπατίτιδες Β και C.
Δυστυχώς οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής, αυξάνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό παγκοσμίως.
Η θεαματική αύξηση ασθενειών όπως είναι η σύφιλη, η βλενόρροια και η μόλυνση από χλαμύδια, είχαν σαν συνέπεια την αύξηση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω απόφραξης των σαλπίγγων.
Οι αιτίες, που οδήγησαν στην αύξηση αυτών των νοσημάτων, είναι η αδιαφορία για τους κινδύνους που κρύβει το σεξ χωρίς προφυλακτικό, η συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων και η νεαρή ηλικία έναρξης των σεξουαλικών επαφών.
Τα ποσοστά των ΣΜΝ παραμένουν υψηλά στα περισσότερα μέρη του κόσμου, παρά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις.
Το 1996, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι μολύνονταν καθημερινά.
Περίπου το 60% των λοιμώξεων αυτών συμβαίνουν σε νέους ανθρώπους κάτω των 25 ετών και από αυτούς 30% είναι κάτω των 20 ετών.
Μεταξύ των ηλικιών 14-19, ΣΜΝ εμφανίζονται συχνότερα στα κορίτσια από τα αγόρια σε μια αναλογία σχεδόν 2:1.
Υπολογίζεται ότι 340 εκατομμύρια νέα κρούσματα σύφιλης, γονόρροιας, χλαμυδίων και τριχομονάδων συνέβησαν σε όλο τον κόσμο το 2000.
Τουλάχιστον μια στις τέσσερις έφηβες στις ΗΠΑ έχει ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Μεταξύ των κοριτσιών που παραδέχτηκαν ότι έκαναν σεξ, το ποσοστό ήταν 40%.
Συμπτώματα των νοσημάτων:
Πονος ή καψιμο κατα τη διουρηση και συχνουρια.
Ο ερπης των γεννητικων οργανων οπως και η συφιλη μπορουν να προκαλεσουν ελκη στη γεννητικη και πρωκτικη περιοχη.
Πόνος κατα τη σεξουαλικη επαφη: οι σεξουαλικως μεταδιδομενες ασθενειες ειναι συχνη αιτια δυσπαρευνιας. Αυτη η δυσπαρευνια συνοδευεται και απο ανωμαλες εκκρισεις απο τον κολπο, απωλεια αιματος, δυσουρια ή ακομη και απο ελκη των γεννητικων οργανων.
Ανωμαλες αιμορραγιες απο τον κολπο: η εμφανιση αιματος μεταξυ των περιοδων, ιδιαιτερα οταν αυτη ακολουθει τη σεξουαλικη επαφη. Η γονορροια και τα χλαμυδια ειναι απο τις συχνοτερες αιτιες που προκαλουν ανωμαλες αιμορραγιες απο τον κολπο.
Τι είναι η Βλενόρροια-Γονόκοκκος;
Προκαλείται από το μικρόβιο του γονοκόκκου που είναι γνωστό με την ονομασία Neisseria gonorrhoeae. Η βλενόρροια ή γονόρροια είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Ανάλογα με την επαφή, κολπική, στοματική ή πρωκτική μπορεί να προσβάλει όργανα και ιστούς των περιοχών αυτών.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Οι ασθενείς που προσβάλλονται από τη νόσο μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Τα συμπτώματα συνήθως παρουσιάζονται 10 μέρες μετά από την προσβολή από το μικρόβιο.
Στις γυναίκες μπορεί να εκδηλωθεί πόνος κατά τη συνουσία, πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, εκκρίσεις από τον κόλπο που είναι πυώδεις με δυσάρεστη οσμή, και ενοχλήσεις στην περιπρωκτική περιοχή.
Μπορεί να έχει επίσης ανώμαλες απώλειες αίματος κατά την περίοδό της, πυρετό και πόνο στην κοιλιά.
Οι έγκυες που προσβάλλονται από τη γονόρροια εάν παραμείνουν χωρίς θεραπεία, είναι δυνατόν να μεταδώσουν το μικρόβιο στο παιδί τους. Στο νεογέννητο ο γονόκοκκος προκαλεί τη γονοκοκκική κερατίτιδα, μια πολύ σοβαρή μόλυνση των ματιών.
Θεραπεία
Οι μολύνσεις από το γονόκοκκο αντιμετωπίζονται γρήγορα με αντιβίωση. Μετά από την αρχική χορήγηση των αντιβιοτικών πρέπει να ξαναγίνεται έλεγχος γιατί ο γονόκοκκος μπορεί να έχει ανθεκτικότητα σε ορισμένα αντιβιοτικά και να χρειάζεται προσαρμογή της θεραπείας.
Τι είναι τα κονδυλώματα;
Υπάρχουν τύποι HPV που προκαλούν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Οι τύποι 6 και 11 από την οικογένεια των HPV προκαλούν κονδυλώματα και δεν έχουν σχέση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Με τι μοιάζουν τα κονδυλώματα?
Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως προεξοχές του δέρματος. Μπορεί να είναι μονήρη ή πολλαπλά και να μοιάζουν με μικρά σπυράκια ή το συχνότερο με μικροσκοπικό κουνουπίδι. Τις περισσότερες φορές έχουν το χρώμα του δέρματος, αλλά μπορεί να είναι και λίγο λευκότερα.
Δεν προκαλούν κνησμό, πόνο ή αίσθημα καύσου. Πολλές φορές, όταν το μέγεθος των κονδυλωμάτων είναι πολύ μικρό, δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και ονομάζονται ‘υποκλινικά’. Στις περιπτώσεις αυτές οι πάσχοντες μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από τον HPV.
Πόσο συχνά μπορούν να υποτροπιάσουν τα κονδυλώματα?
- Πολλοί ασθενείς προσβάλλονται μόνο μια φορά, μα σε κάποιους εμφανίζονται συχνές υποτροπές.
- Ο ιός θεωρείται ενεργός όταν τα κονδυλώματα είναι παρόντα.
- Όταν δεν υπάρχουν κονδυλώματα θεωρούμε πως ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα φάση και ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί.
- Τις περισσότερες φορές το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιμετωπίζει τον ιό ή τον καθιστά αδρανή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα?
Οποιοδήποτε σεξουαλικά ενεργό άτομο μπορεί να προσβληθεί από τον ιό.
- Τα κονδυλώματα μεταδίδονται συνήθως με δερματική επαφή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης με κάποιον που έχει ενεργή λοίμωξη.
- Οι τύποι του ιού που προκαλούν κονδυλώματα είναι διαφορετικοί από αυτούς που προκαλούν μυρμηκιές.
Πώς μπορεί ένα πρόσωπο να ανακαλύψει εάν έχει κονδυλώματα;
Μερικές φορές τα κονδυλώματα είναι δύσκολο να διαγνωστούν, ιδιαίτερα η υποκλινική μορφή τους. Η ενεργή νόσος γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον γυναικολόγο με την γυναικολογική εξέταση
Πώς αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα;
Ο στόχος της θεραπείας είναι να αφαιρεθούν τα κονδυλώματα είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με χειρουργικό τρόπο. Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό και την εντόπιση των κονδυλωμάτων. Μερικές θεραπείες γίνονται στο ιατρείο ενώ άλλες στο Νοσοκομείο. Οι θεραπεία των κονδυλωμάτων γίνεται με:
1.Τοπική αγωγή με υγρό ή κρέμα
2.Καυτηριασμός κονδυλωμάτων με διαθερμία.
3.Θεραπεία με λέιζερ.
Τι είναι ο έρπης γεννητικών οργάνων;
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων ίσως είναι το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Ο HSV-2 προσβάλλει την γεννητική περιοχή και διαφέρει από τον απλό έρπητα τύπου 1. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο κατά την διάρκεια του τοκετού, από τα έλκη που προκαλεί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Ποια είναι τα συμπτώματα του;
Καύσος στην γεννητική περιοχή, χαμηλή οσφυαλγία, δυσουρία, γενική κακουχία, πυρετός, διόγκωση λεμφαδένων, φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα και επώδυνα έλκη.
Τα συμπτώματα του γεννητικού έρπητα διαρκούν 2-3 εβδομάδες και περίπου το 75% των ασθενών αναπτύσσουν περιοδικές προσβολές, οι οποίες εμφανίζονται σε άτακτα χρονικά διαστήματα.
Θεραπεία
Δεν θεραπεύεται οριστικά και κάνει συχνές υποτροπές. Ωστόσο τα αντιικά φάρμακα που χορηγούνται έχουν καλά αποτελέσματα .
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
Τι είναι τα Χλαμύδια;
Τα χλαμύδια είναι θεραπεύσιμο νόσημα και προκαλείται από τα βακτήρια Chlamydiα trachomatis. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 10-20 ημέρες από την στιγμή της μόλυνσης.
Μεταδίδονται μέσω κολπικής, στοματικής ή πρωκτικής συνουσίας.
Καθώς η λοίμωξη είναι συχνά ασυμπτωματική, είναι πιθανόν να έχουμε μολυνθεί και να μην το γνωρίζουμε.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι έκκριση κολπικών υγρών, πόνος κατά την σεξουαλική επαφή, συχνουρία, δυσουρία. Στους άνδρες τα συμπτώματα – έκκριση υγρών από το πέος, συχνουρία, δυσουρία, κνησμός κατά την ούρηση – είναι πιο εμφανή και αναγνωρίζονται εύκολα.
Ποια είναι η θεραπεία για τα χλαμύδια;
Η θεραπεία των χλαμυδίων γίνεται με αντιβιοτικά φάρμακα της οικογένειας των μακρολίδων, όπως είναι η αζιθρομυκίνη (μονοήμερη θεραπεία), ή με τερακυκλίνες, (εβδομαδιαία θεραπεία).
Σύφιλη
Η Σύφιλη προκαλείται από ένα μικροσκοπικό βακτηρίδιο που μοιάζει με τιρμπουσόν και ονομάζεται Treponema Pallidum. Προκαλεί πρήξιμο στις αρθρώσεις, πόνους στη σπονδυλική στήλη, δυσμορφίες και καρδιοπάθεια.
Η ασθένεια μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, από δερματικά έλκη που υπάρχουν στα γεννητικά όργανα, τον κόλπο, το αιδοίο, τον τράχηλο, το στόμα και όλη την περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπου έχει εισχωρήσει το βακτηρίδιο.
Το πρώτο αναπτύσσεται μέσα σε τρεις εβδομάδες περίπου μετά τη σεξουαλική επαφή με μολυσμένο παρτενέρ, ενώ τα πρώτα συμπτώματα -ένα δύο δερματικά έλκη- εμφανίζονται σε εννέα με 90 ημέρες αργότερα.Τα έλκη αυτά είναι σκληρά, κόκκινα στην άκρη και δεν πονούν. Η σύφιλη εξελίσσεται σε τρία στάδια και στα δύο πρώτα η μετάδοσή της είναι εξαιρετικά εύκολη.
Το έλκος εξαφανίζεται μέσα σε δύο με έξι εβδομάδες ακόμα και χωρίς θεραπεία. Την επούλωση του πρώτου έλκους ακολουθεί, ύστερα από διάστημα μιας εβδομάδας έως έξι μηνών, το δεύτερο στάδιο.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, πυρετό, πονοκεφάλους, τσούξιμο στο λαιμό, ανορεξία, ναυτία, ερεθισμένα μάτια και τριχόπτωση.
Το στάδιο αυτό διαρκεί από τρεις έως έξι μήνες έως και πάρα πολλά χρόνια. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της σύφιλης αναπτύσσεται δέκα με είκοσι χρόνια αργότερα και είναι φοβερό και αδυσώπητο.
Ποια είναι η θεραπεία για τη σύφιλη;
Η θεραπεία γίνεται με πενικιλίνη ή τετρακυκλίνη και πρέπει να την ακολουθήσουν ταυτόχρονα και οι δύο σύντροφοι.
Πρέπει να γίνονται συχνές αναλύσεις αίματος για δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της υποτροπής.
Όταν η σύφιλη θεραπεύεται στο πρώτο ή το δεύτερο στάδιο, οι μόνιμες βλάβες αποφεύγονται.
Επειδή η ασθένεια μεταδίδεται και από τη μάνα στο παιδί προκαλώντας του φοβερές δυσμορφίες, σε όλες τις μέλλουσες μητέρες γίνονται στους τέσσερις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης -προληπτικά- αναλύσεις αίματος για διάγνωση σύφιλης.
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα ( ΣΜΝ ) νοσήματα αποφεύγονται με την χρήση προφυλακτικού.
Οι γυναίκες που έχουν ελεύθερες επαφές με συντρόφους που πάσχουν ή έχουν υποψία για κάποιο τέτοιο νόσημα πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό τους και να υποβάλλονται στις ανάλογες εξετάσεις.
2.Προκαλούν συμπτώματα όλα τα ΣΜΝ;
Όχι, και αυτό αποτελεί παγίδα. Για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού καθώς και ο ετήσιος έλεγχος, ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε διαταραχή ή να αντιμετωπιστεί σωστά.
3.Που οφείλεται ένα ΣΜΝ;
Ανάλογα το νόσημα, μπορεί να οφείλεται σε πρωτόζωα(Τριχομονάδες),βακτήρια(Γονόρροια), παράσιτα ή ιούς(HPV).
4.Τι συμπτώματα μπορεί να εμφανίσω;
Εξαρτάται από το νόσημα. Συνήθως εμφανίζονται, πληγές ή εξογκώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, εξανθήματα, υπερέκκριση κολπικών υγρών και από το πέος, κνησμός, πόνος ή κάψιμο κατά τη σεξουαλική επαφή ή την ούρηση.
5.Γιατί είναι σημαντικός ο ετήσιος έλεγχος;
Γιατί πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν έχουν συμπτώματα και ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι πάσχει. Αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνει μέτρα και κινείται ελεύθερα μεταδίδοντας το νόσημα. Επίσης, τα ΣΜΝ αν δεν εντοπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτες βλάβες τόσο της υγείας όσο και της γονιμότητας της ασθενούς.