Orario
Facebook Instagram Youtube

Σπερματέγχυση

 

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΕΩΡΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η έγκαιρη διερεύνηση του προβλήματος από τον εξειδικευμένο ιατρό του κέντρου μας είναι πολύ σημαντική.

Ανάλογα με την αιτία της υπογονιμότητας αναλαμβάνουμε να σας συμβουλέψουμε και να σας καθοδογήσουμε σωστά ώστε να προχωρήσετε σε σπερματέγχυση ή να κάνετε απευθείας εξωσωματική γονιμοποίηση.

Συνήθως η ενδομήτρια σπερματέγχυση προτείνεται ως πρώτη θεραπεία πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση. Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η διαδικάσια θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή, η γυναίκα να έχει υγιείς και διαβατές σάλπιγγες, να είναι κάτω των 35 ετών και τα επίπεδα των ορμονών να είναι φυσιολογικά. Από την άλλη πλευρά το σπέρμα του συζύγου θα πρέπει να είναι φυσιολογικό ή να έχει ήπιας έως μέτριας βαρύτητας προβλήματα στην ποιότητά του.

Πώς γίνεται η σπερματέγχυση;

σπερματέγχυση

 

Για να έχουμε αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας είναι απαραίτητη

  • η σωστή αξιολόγηση του ζευγαριού από τον γιατρό
  • η προσεκτική παρακολούθηση του κύκλου της γυναίκας
  • η πραγματοποίηση της διαδικασίας εφόσον μετά την επεξεργασία του δείγματος τα σπερματοωάρια είναι περισσότερα από 2 εκατομμύρια και είναι κινητικά.

Ομόλογη και Ετερόλογη Σπερματέγχυση

Το ποσοστό επιτυχίας σε ομόλογη σπερματέγχυση (χρησιμοποιούμε σπέρμα του συντρόφου) είναι 10-15%, ενώ σε περιπτώσεις ετερόλογης σπερματέγχυσης (χρησιμοποιούμε σπέρμα δότη), το ποσοστό είναι υψηλότερο (~25%). Αξίζει να αναφέρουμε πως με την φυσική διαδικασία της σεξουαλικής επαφής οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης δεν ξεπερνούν το 18% τον κάθε μήνα.

 

Ποιά διαδικασία ακολουθείται κατά τη σπερματέγχυση;

Πρόκειται για μια ανώδυνη και απλή διαδικασία κατά την οποία σπέρμα του άνδρα που έχει υποστεί επεξεργασία τοποθετείται με την βοήθεια εύκαμπτου καθετήρα στην κοιλότητα της μήτρας. Το επεξεργασμένο δείγμα σπέρματος είναι εμπολουτισμένο και περιέχει μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων με αυξημένη κινητικότητα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εισαγωγή του κατευθείαν στη μήτρα αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης διότι τα σπερματοζωάρια δεν χρειάζεται να διανύσουν μεγάλη απόσταση μέχρι να φτάσουν στο ωάριο. Ο χρόνος της σπερματέγχυσης προσδιορίζεται με βάση την ωοθυλακιορρηξία.

Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στη διάρκεια του φυσικού κύκλου, είτε με φαρμακευτική διέργεση των ωοθηκών. Στη δεύτερη περίπτωση προηγείται ειδική προετοιμασία της γυναίκας με ωοθυλακιορρηκτικά φάρμακα υπό τις οδηγίες του γιατρού με σκοπό την αύξηση του αριθμού των ωαρίων που θα ωριμάσουν. Για να γίνει ακόμη καλύτερος προγραμματισμός, ενδέχεται να γίνει στη γυναίκα μια υποδόρια ένεση χοριακής γοναδοτροπίνης (μιας ορμόνης που συμβάλλει στη ρήξη του ωοθυλακίου). Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπολογισθεί ο χρόνος κατά τον οποίο συμβαίνει η ωοθυλακιορρηξία και να συγχρονισθεί με την σπερματέγχυση, ώστε η διαδικασία να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική.

Κόστος:

Η σπερματέγχυση είναι πιο οικονομική θεραπεία. Στην περίπτωση όμως που χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία 2η, 3η ή και 4η φορά, κάτι που συμβαίνει συχνά, τότε το κόστος αυξάνεται.

 

Πρόκειται για μία διαδικασία που γίνεται με ασφάλεια, χωρίς αναισθησία, και με ολιγόλεπτη διάρκεια. H σπερματέγχυση μπορεί να γίνει με φάρμακα ή σε φυσικό κύκλο της γυναίκας.

Το ιδανικό είναι η σπερματέγχυση να γίνεται κάποιες ώρες πριν ή μετά την ωορρηξία, καθώς το ωάριο έχει 24 ώρες ζωής μετά από αυτή. Συνήθως, γίνεται 36 ώρες μετά την ένεση χοριακής γοναδοτροπίνης.

Γενικά, η επιτυχία της σπερματέγχυσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (πχ ηλικία, ποιότητα σπερματοζωαρίων κλπ). Ωστόσο εκτιμάται ένα 15-20% επιτυχίας ανά προσπάθεια, αλλά χρειάζεται συχνή επανάληψη. Η σπερματέγχυση αποτελεί οικονομική και ασφαλή διαδικασία. Συνήθως γίνονται 3 με 6 σπερματεγχύσεις συνολικά.

Εάν δεν νιώθει κάποια ενόχληση, μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητα και στις δραστηριότητές της. Βέβαια, πολλές γυναίκες επιλέγουν να μην επιβαρυνθούν τις πρώτες μέρες, αλλά αυτό έγκειται καθαρά από την ψυχολογία τους.

Γενικά, όσο πιο νέα είναι η μητέρα, δηλαδή κάτω των 40, όλα είναι πιο εύκολα. Οι γυναίκες που είναι άνω των 40 ετών δεν πρέπει να επιλέγουν την μέθοδο της σπερματέγχυσης.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ