Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να επηρεάσουν την γονιμότητα της γυναίκας
Αυτοάνοσα και Γονιμότητα
Αυτοάνοσα και Γονιμότητα
Αυτοάνοσες είναι οι παθήσεις στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτίθεται στα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού, γιατί δεν τα αναγνωρίζει ως δικά του. Αυτό αυτό έχει ως αποτέλεσμα την “επίθεση” του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλα τα φυσιολογικά όργανα και τους ιστούς, όπως είναι ο θυρεοειδής, το πάγκρεας, οι ωοθήκες, οι αρθρώσεις κ.λ.π.
Η υπογονιμότητα σε ασθενείς αυτοάνοσων παθήσεων ενδέχεται να προκληθεί από παράγοντες όπως οι λοιμώδεις ασθένειες, οι ενδοκρινικές διαταραχές, παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος κ.α.
Για παράδειγμα στον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, στο σύνδρομο Sjogren και Raynaud συνήθως εμφανίζονται θετικά αντιπυρηνικά αντισώματα κατά τις κλινικές εξετάσεις. Αυτά σχετίζονται άμεσα με την υπογονιμότητα και ενδεχομένως να προκαλέσουν μέχρι και στειρότητα. Παρότι η παρουσία μη φυσιολογικών αντισωμάτων μπορεί να μην επιδρά άμεσα στην πιθανότητα εγκυμοσύνης ή μπορεί να μην οδηγήσει απαραίτητα σε αποβολή, είναι καλύτερο η γυναίκα να παρακολουθείται από τον ειδικευμένο γυναικολόγο για να επιτύχει την καλύτερη δυνατή υγεία πριν προσπαθήσει να μείνει έγκυος.
Αντισπερματικά Αντισώματα και Υπογονιμότητα
Υπογονιμότητα ενδέχεται να προκληθεί και από τα λεγόμενα αντισπερματικά αντισώματα. Τα αντισπερματικά αντισώματα εμφανίζονται τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες . Και εμποδίζουν τη διείσδυση του σπέρματος στο ωάριο μειώνοντας την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι τα αυτοαντισώματα, που αναστέλλουν τους υποδοχείς του φυλλικού οξέος, έχουν επίσης συνδεθεί με την υπογονιμότητα. Όταν προκαλούνται διαταραχές στο μεταβολισμό του φυλλικού οξέος. Παράγονται φλεγμονώδεις κυτοκίνες και ενδέχεται να προκληθεί θρόμβωση αλλά και προβλήματα στην ωοθυλακιογένεση. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία ως προς την πρόκληση μίας εγκυμοσύνης και την ομαλή διεξαγωγή της. Όσον αφορά τους άνδρες, επηρεάζεται αρνητικά η διαδικασία παραγωγής σπέρματος.
Αυτοάνοσα νοσήματα και αποβολές
Όταν προϋπάρχει αυτοάνοση πάθηση πιθανότατα να ελεγθεί μέσω εξετάσεων το ανοσοποιητικό σύστημα για αντισώματα αντιφωσφολιπιδίων. Μια επιπλέον εξέταση είναι αυτή για αντιπηκτικό του λύκου (προκαλεί μη φυσιολογικές θρομβώσεις).
Αν εντοπιστεί οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες. Ο γιατρός θα καταφύγει στην θεραπευτική αγωγή με συνδυασμό χαμηλής δόσης παιδικής ασπιρίνης και ενέσεις ηπαρίνης δύο φορές τη μέρα, για να αποτρέψει τη μη φυσιολογική θρόμβωση.
Είναι σημαντικό να πραγματοποιείται έλεγχος για την ύπαρξη αυτοάνοσων νοσημάτων σε υπογόνιμα ζευγάρια, καθώς η ύπαρξη τους συνήθως προκαλεί προβλήματα, όπως αποβολές και θρομβώσεις.
Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η μείωση του άγχους και η σωστή καθοδήγηση από τον ειδικευμένο γιατρό αποτελούν βασικούς παράγοντες. Που συμβάλλουν στην εξάλειψη των προβλημάτων υπογονιμότητας.
Οι αυτοάνοσες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα;
Ναι, καθώς μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως είναι:
- Λοιμώδης ασθένειες
- Ενδοκρινικές διαταραχές
- Παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος
Γιατί τα αντισπερματικά αντισώματα προκαλούν υπογονιμότητα;
Διότι, εμποδίζουν τη διείσδυση του σπέρματος στο ωάριο.
Πώς μπορούμε να μάθουμε αν διαθέτουμε κάποια αυτοάνοση πάθηση;
Μέσω εξετάσεων του ανοσοποιητικού συστήματος για αντισώματα αντιφωσφολιπιδίων και την εξέταση αντιπηκτικού του λύκου.
Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται στις παραπάνω εξετάσεις;
Τα υπογόνιμα ζευγάρια, διότι μπορεί να προκληθούν περιστατικά θρομβώσεων και αποβολών.
Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την υπογονιμότητα;
Μέσω υγιεινού τρόπου ζωής, μείωσης άγχους και σωστή καθοδήγηση από τον ιατρό.