Υαλοποίηση
Η υαλοποίηση
είναι η πιο σύγχρονη τεχνική κρυοσυντήρησης εμβρύων. Η αργή κατάψυξη επιτρέπει την συντήρηση των εμβρύων για απεριόριστο χρόνο, όμως η μείωση και στη συνέχεια η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει βλάβες κυρίως στις θερμοκρασίες μεταξύ 0ο C και -15ο C.
Στην περίπτωση της υαλοποίησης :
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποτραπεί η δημιουργία κρυστάλλων πάγου στο εσωτερικό των κυττάρων και την δυνατότητα συντήρησης των εμβρύων σε ειδικά δοχεία με υγρό άζωτο στους -196 ο C.χρησιμοποιούνται ειδικές κρυοπροστατευτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές απομακρύνουν το νερό από το εσωτερικό των κυττάρων, ενώ παράλληλα προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Έτσι, με την υαλοποίηση τα έμβρυα μπορούν να παραμείνουν κατεψυγμένα χωρίς να επηρεάζεται η ικανότητα εμφύτευσής τους μετά την απόψυξη.
2.Τι είναι η «αργή» κατάψυξη;
Η «αργή» κατάψυξη επιτυγχάνει την συντήρηση ιστών και κυττάρων, συντηρώντας τα για απεριόριστο χρόνο. Ωστόσο, οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας(0°C με −15°C). Είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν βλάβες ή αλλοιώσεις.
3.Γιατί η Υαλοποίηση θεωρείται καλύτερη;
Πρόκειται για την πιο σύγχρονη τεχνική κρυοσυντήρησης εμβρύων η οποία εκτελείται χωρίς τη δημιουργία κρυστάλλων και συνεπώς δεν επηρεάζεται η ποιότητα του υλικού. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι προτιμούν αυτή τη μέθοδο.
4.Πώς παραμένει αναλλοίωτο το υλικό;
Τα έμβρυα μετά από την τοποθέτησή τους σε ειδικά δοχεία με υγρό άζωτο στους -196, τους εφαρμόζονται ειδικά κρυοπροστατευτικά διαλύματα. Αυτά, απομακρύνουν το νερό από το εσωτερικό των κυττάρων και ταυτόχρονα προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.