Orario
Facebook Instagram Youtube

Δυσπλασία τραχήλου

Τι ορίζεται ως δυσπλασία τραχήλου;

Ως δυσπλασία τραχήλου ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία εντοπίζονται προκαρκινικά κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας. Στη βιβλιογραφία εντοπίζεται και ως ενδοεπιθηλιακή τραχηλική δυσπλασία (CIN).

Οι μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα δεν σημαίνει ότι η ασθενής πάσχει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όμως, σε κάθε περίπτωση η δυσπλασία του τραχήλου αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί κακοήθεια, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία. Εκδηλώνεται σε γυναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων, όμως συχνότερα εμφανίζεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας από 25 έως 35 ετών.

 

Κατηγοριοποίηση δυσπλασίας τραχήλου

Η δυσπλασία τραχήλου κατηγοροποιείται σε ήπια, μέτρια ή σοβαρή, ανάλογα με το πόσο πιθανό είναι να μεταλλαχθούν τα μη φυσιολογικά κύτταρα σε καρκινικά. Πιο συγκεκριμένα, η τραχηλική ενδοεπιθηλιακή δυσπλασία διακρίνεται σε:

  • CIN I: ήπια δυσπλασία, τα μη φυσιολογικά κύτταρα επηρεάζουν το 1/3 του επιθηλίου.
  • CIN II: μέτρια έως έντονη δυσπλασία. Σε αυτή την περίπτωση τα μη φυσιολογικά κύτταρα επηρεάζουν από το 1/3 έως και τα 2/3 του επιθηλίου.
  • CIN III: τα μη φυσιολογικά κύτταρα επηρεάζουν περισσότερα από τα 2/3 των κυττάρων του επιθηλίου.

Ποια είναι τα αίτια και οι προδιαθεσικοί παράγοντες πρόκλησης δυσπλασίας τραχήλου;

Το βασικό αίτιο εμφάνισης της δυσπλασίας τραχήλου είναι η μόλυνση από τον ιό HPV (Human Papilloma Virus). Ο ιός HPV έχει πάνω από 100 στελέχη και βάσει στατιστικών πάνω από το 75% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών έχουν μολυνθεί από τον ιό κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα στελέχη που έχουν ενοχοποιηθεί ότι προκαλούν δυσπλασία του τραχήλου είναι 12, όμως πιο συχνά προκαλείται από τα στελέχη 16 και 18.

Κάποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ενδοεπιθηλιακής τραχηλικής δυσπλασίας. Οι προδιαθεσικοί παράγοντες αυτοί είναι οι κάτωθι:

  • Έναρξη σεξουαλικών επαφών σε μικρή ηλικία
  • Συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων
  • Κάπνισμα
  • Λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων
  • Μη χρήση προφυλακτικού

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η δυσπλασία τραχήλου;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η δυσπλασία τραχήλου δεν εμφανίζει συμπτώματα και εντοπίζεται κατά τη διενέργεια του τεστ Παπανικολάου.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, η συμπτωματολογία περιλαμβάνει:

  • Ανώμαλες κολπικές εκκρίσεις
  • Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Εκδήλωση κηλίδων μεταξύ των περιόδων
  • Επώδυνη σεξουαλική επαφή
  • Αιμορραγία κατά την εμμηνόπαυση

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Όπως, προαναφέρθηκε η διάγνωση πραγματοποιείται μέσω της εξέτασης του τεστ Παπανικολάου. Ο προληπτικός έλεγχος κάθε χρόνο συμβάλλει στον άμεσο εντοπισμό τυχόν ανωμαλιών.  Εάν υπάρχει δυσπλασία τραχήλου, τότε τα αποτελέσματα του τεστ Παπ εκδηλώνουν πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη (SIL).

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος, μέσω του οποίου θα διαπιστωθεί η σοβαρότητα της δυσπλασίας. Ο περαιτέρω έλεγχος πραγματοποιείται με την εξέταση της κολποσκόπησης, εξέτασης που δίνει μια λεπτομερής εικόνα του τραχήλου. Ο εντοπισμός των μη φυσιολογικών κυττάρων πραγματοποιείται με την έγχυση ενός ειδικού διαλύματος στον κόλπο. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός ειδικού φωτός αντιμετωπίζονται τα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Τέλος, εξαιρετικής σημασίας για την ταξινόμηση της δυσπλασίας και το σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου είναι η διενέργεια βιοψίας.

 

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη δυσπλασία τραχήλου;

Η θεραπεία που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της δυσπλασίας του τραχήλου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης, την ηλικία της ασθενούς κ.ά.

Ειδικότερα, ασθενείς με ήπια δυσπλασία τραχήλου (CIN I) ενδέχεται να μην υποβληθούν σε κάποια θεραπεία. Όμως, σε αυτή την περίπτωση ο θεράπων ιατρός συστήνει συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης με τεστ Παπανικολάου.

Σε αντίθετη περίπτωση, η θεραπεία που θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της δυσπλασίας θα πρέπει να είναι άμεση. Η αφαίρεση των μη φυσιολογικών κυττάρων πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους, όπως είναι η κωνοειδής εκτομή με αγκύλη διαθερμίας LEEP ή με laser. Tέλος, σε σοβαρές δυσπλασίες ενδέχεται να κριθεί απαραίτητη η υστερεκτομή.

 

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο-μαιευτήρα Νίκο Γεωργογιάννη για οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχετε για τη δυσπλασία τραχήλου.

Το βασικό αίτιο πρόκλησης της δυσπλασίας είναι ο ιός HPV(ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων). Οι τύποι του ιού που ευθύνονται για την αλλοίωση των κυττάρων είναι οι τύποι 16 και 18.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εκδηλώνονται συμπτώματα. Εάν εκδηλωθούν, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ανώμαλες κολπικές εκκρίσεις
  • Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Εκδήλωση κηλίδων μεταξύ των περιόδων
  • Επώδυνη σεξουαλική επαφή
  • Αιμορραγία κατά την εμμηνόπαυση

Ο εντοπισμός των μη φυσιολογικών κυττάρων πραγματοποιείται μετά από τη διενέργεια τεστ Παπ. Εάν εντοπιστούν μη φυσιολογικά κύτταρα, τότε είναι απαραίτητη η διενέργεια της κολποσκόπησης και βιοψίας για τον ακριβή καθορισμό της βλάβης.

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της βλάβης. Σε περιπτώσεις ήπιας δυσπλασίας τραχήλου συνήθως προτείνεται η τακτική παρακολούθηση της ασθενούς μέσω συχνών τεστ Παπανικολάου. Από την άλλη, σε σοβαρότερα περιστατικά είναι αναγκαία η αντιμετώπιση της κατάστασης με ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους. Τέλος, σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις η υστερεκτομή ενδέχεται να αποτελεί μονόδρομο.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ