Έλεγχος γονιμότητας
Η επιθυμία πολλών ζευγαριών να μεγαλώσουν την οικογένειά τους δεν πραγματοποιείται πάντα εύκολα. Δυστυχώς, η υπογονιμότητα είναι αρκετά συχνή και επηρεάζει και τα δύο φύλα. Όμως, σήμερα διαθέτουμε στη φαρέτρα μας μια σειρά τεχνικών γονιμοποίησης μέσω των οποίων μπορούν να ξεπεραστούν ακόμη και σοβαρά προβλήματα γονιμότητας. Ο έλεγχος γονιμότητας είναι απαραίτητος για την εύρεση της αιτίας που αποτελεί τροχοπέδη για μια επιτυχή σύλληψη και εγκυμοσύνη.
Τι ορίζεται ως έλεγχος γονιμότητας;
Ως έλεγχος γονιμότητας ορίζεται μια σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων μέσω των οποίων εντοπίζεται η αιτία που προκαλεί δυσκολία στη σύλληψη. Η επίτευξη εγκυμοσύνης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες , οι οποίοι χρήζουν διερεύνησης, εάν εντοπίζονται δυσκολίες. Πραγματοποιείται και στους δύο συντρόφους, καθώς σε μεγάλο ποσοστό οι ανεπιτυχείς προσπάθειες οφείλονται στον ανδρικό παράγοντα.
Σε ποιους απευθύνεται;
Ο έλεγχος γονιμότητας ενδείκνυται σε περιπτώσεις, όπου δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη μέσα σε ένα χρόνο, παρόλο που το ζευγάρι έχει τακτικές και ελεύθερες σεξουαλικές επαφές. Σε αυτή την περίπτωση η διερεύνηση της αιτίας που προκαλεί δυσκολία στη σύλληψη χρήζει διερεύνησης.
Πριν την έναρξη του ελέγχου θα πρέπει να ληφθεί ένα λεπτομερές ιστορικό του ζευγαριού. Πληροφορίες σχετικά με υπάρχουσες παθήσεις, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, προηγούμενες εγκυμοσύνες και με τη συχνότητα επαφών είναι απαραίτητες για τα επόμενα βήματα.
Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος γονιμότητας για τη γυναίκα;
Για την εξονυχιστική διερεύνηση του ελέγχου γυναικείας υπογονιμότητας απαιτείται μια σειρά εξετάσεων. Οι εξετάσεις είναι ορμονολογικές, απεικονιστικές και σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη και η διενέργεια ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών επεμβάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο γυναικείος έλεγχος περιλαμβάνει:
- Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα: το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα έχει τεράστια διαγνωστική αξία. Μέσω της εξέτασης του υπερηχογραφήματος δίνονται σημαντικές πληροφορίες για τη μήτρα και τις ωοθήκες. Μέσω του ενδοκολπικού υπερηχογραφήματος μπορεί να εντοπιστεί οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση όπως τα ινομυώματα, οι πολυκυστικές ωοθήκες κ.ά. που ενδέχεται να προκαλεί δυσκολία στη σύλληψη.
- Καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού: η συγκεκριμένη εξέταση πραγματοποιείται για τον αποκλεισμό ύπαρξης κάποιου μικροοργανισμού. Συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί όπως τα χλαμύδια και το ουρεόπλασμα αποτελούν συχνά αίτια υπογονιμότητας.
- Υστεροσαλπιγγογραφία: είναι μια ακτινολογική εξέταση. Μέσω της υστεροσαπλιγγογραφίας ελέγχονται οι σάλπιγγες και εάν υπάρχει κάτι που εμποδίζει τη διαβατότητά τους.
- Λαπαροσκόπηση: ενδέχεται να είναι διαγνωστική ή επεμβατική. Στην περίπτωση διερεύνησης της υπογονιμότητας συμβάλλει στη διάγνωση καταστάσεων που ενδέχεται να επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα. Ειδικότερα, μέσω της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης μπορούν να διαγνωσθούν προβλήματα όπως ενδομητρίωση, πυελικές συμφύσεις κ.ά.
- Υστεροσκόπηση: πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική επέμβαση. Το υστεροσκόπιο εισέρχεται δια μέσω του τραχήλου και ελέγχει την ενδομήτρια κοιλότητα για πολύποδες, ινομυώματα κ.ά. Εάν εντοπιστεί κάποια παθολογική κατάσταση που χρήζει αντιμετώπισης, τότε αντιμετωπίζεται εκείνη τη στιγμή.
Επίσης, πραγματοποιείται ένας εξειδικευμένος ορμονικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει τις παρακάτω εξετάσεις:
- FSH – LH – Ε2: η εξέταση πραγματοποιείται από την 1η έως την 4η ημέρα της περιόδου. Οι συγκεκριμένες τιμές δείχνουν την ποιότητα των ωαρίων και το απόθεμά τους στις ωοθήκες.
- Έλεγχος σημαντικών για τη σύλληψη ορμονών: οι ορμόνες που ελέγχονται κατά τον έλεγχο γονιμότητας είναι η προγεστερόνη, η προλακτίνη, τα ανδρογόνα και οι ορμόνες θυρεοειδούς.
- Αντιμυλέριος ορμόνη (ΑΜΗ): ο έλεγχός της είναι απαραίτητος για τον έλεγχο γονιμότητας. Μέσω αυτής πραγματοποιείται αξιόπιστη παρακολούθηση ωοθυλακίων και της ωοθηκικής επάρκειας της γυναίκας.
Πώς ελέγχεται η γονιμότητα του άνδρα;
Η ανδρική γονιμότητα ενδέχεται να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως ορμονικές διαταραχές, φλεγμονές, ύπαρξη κιρσοκήλης κ.ά. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται για τον έλεγχο ανδρικής υπογονιμότητας είναι το σπερμοδιάγραμμα, τα αντισπερματικά αντισώματα και ο έλεγχος κατακερματισμού DNA σπέρματος.
Συμπερασματικά, μέσω του ελέγχου γονιμότητας στην πλειονότητα των περιπτώσεων ανευρίσκεται η αιτία που προκαλεί την υπογονιμότητα. Σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας, παρόλο που δεν εντοπίζεται η ακριβής αιτία, ο έλεγχος είναι απαραίτητος για τον σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου. Μετά τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αιτιών της υπογονιμότητας, το ζευγάρι μπορεί να συλλάβει είτε φυσικά είτε με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Επικοινωνήστε με τον εξιδεικευμένο Γυναικολόγο-Μαιευτήρα Νικόλαο Γεωργογιάννη, εάν επιθυμείτε να μεγαλώσετε την οικογένειά σας. Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος – Μαιευτήρας και η ομάδα του θα είναι πλάι σας σε κάθε βήμα, αντιμετωπίζοντας με σύγχρονες μεθόδους τα αίτια υπογονιμότητας.
Πότε είναι απαραίτητος;
Ο έλεγχος γονιμότητας είναι απαραίτητος σε περιπτώσεις όπου δεν είναι εφικτή η επίτευξη εγκυμοσύνης, παρόλο που το ζευγάρι έχει τακτικές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις.
Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος για τη διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας;
Ο έλεγχος της γυναικείας γονιμότητας πραγματοποιείται με τις παρακάτω εξετάσεις:
- Υπερηχογράφημα
- Καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού
- Υστεροσαλπιγγογραφία
- Ορμονικός έλεγχος (FSH – LH – Ε2, προλακτίνη, προγεστερόνη, ΑΜΗ)
Ποιες είναι οι ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις μέσω των οποίων πραγματοποιείται η διάγνωση τυχόν παθολογικών καταστάσεων;
Οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις που ενδέχεται να είναι απαραίτητες για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση καταστάσεων που ενδέχεται να προκαλούν προβλήματα γονιμότητας είναι η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση.
Πώς ελέγχεται η ανδρική υπογονιμότητα;
Για τον έλεγχο της ανδρικής υπογονιμότητας είναι απαραίτητη η ανάλυση σπέρματος, η οποία πραγματοποιείται από την εξέταση του σπερμοδιαγράμματος. Επίσης, για τη διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας απαιτούνται εξετάσεις αντισπερματικών αντισωμάτων και ο έλεγχος κατακερματισμού DNA σπέρματος.