Orario
Facebook Instagram Youtube

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης γεννητικών οργάνων αποτελεί ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εκδηλώνεται συχνότερα στο γυναικείο φύλο και ενδέχεται να προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Οφείλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2), ενώ μπορεί να προκληθεί και από τον τύπο 1 (HSV-1).

 

Πώς μεταδίδεται ο έρπης γεννητικών οργάνων;

Ο έρπης γεννητικών οργάνων, όπως προαναφέρθηκε, μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της δερματικής τριβής, ακόμη και εάν δεν υπάρχουν φανερές βλάβες. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο επιχείλιος έρπητας που οφείλεται στον τύπο 1 (HSV-1) μέσω του στοματικού σεξ μπορεί να προκαλέσει έρπητα γεννητικών οργάνων.

 

Πόσος είναι ο χρόνος επώασης του ιού;

Ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να είναι από 2 ημέρες έως και 2 εβδομάδες. Μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να εκδηλωθούν συμπτώματα μήνες ή και χρόνια μετά τη λοίμωξη από τον ιό.

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται ο έρπης γεννητικών οργάνων;

Η κλινική εικόνα του έρπητα των γεννητικών οργάνων είναι αρκετά χαρακτηριστική. Εμφανίζονται μικρές φουσκάλες σε ερυθρά βάση, οι οποίες συνήθως είναι επώδυνες. Όταν οι φυσαλίδες σπάσουν, δημιουργούνται μικρά έλκη. Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που η εικόνα του έρπητα γεννητικών οργάνων συγχέεται και με άλλες δερματικές παθήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το έκζεμα.

Η πρώτη λοίμωξη από τον ιό εμφανίζεται με έντονα συμπτώματα που, εκτός από την εμφάνιση επώδυνων φυσαλίδων, περιλαμβάνουν:

  • Αδιαθεσία
  • Κόπωση
  • Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Τσούξιμο και φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις
  • Επώδυνη ούρηση

 

Υποτροπές του έρπητα γεννητικών οργάνων

Μετά την πρώτη λοίμωξη η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών (περίπου το 80%) εκδηλώνει μέσα στον πρώτο χρόνο υποτροπή. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στις υποτροπές είναι πιο ήπια και έχουν μικρότερη διάρκεια.

Οι παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση υποτροπών είναι οι κάτωθι:

  • Κόπωση
  • Άγχος
  • Έμμηνος ρύση
  • Ορμονικές ανισορροπίες
  • Πτώση ανοσοποιητικού συστήματος

Ο αριθμός των υποτροπών δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό του ασθενούς. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να αναφερθεί ότι η λοίμωξη από τον τύπο 2 (HSV-2) μπορεί να εκδηλώσει 4-6 υποτροπές μέσα στον χρόνο. Αντιθέτως, η λοίμωξη από τον τύπο 1 (HSV-2) εμφανίζει σπανιότερα υποτροπές.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση του έρπητα θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο γυναικολόγο κατά την κλινική εξέταση. Όμως, για να εντοπιστεί ο ιός που ευθύνεται για την πρόκληση των δερματικών βλαβών είναι απαραίτητος αιματολογικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει μοριακό και ανοσολογικό έλεγχο αντισωμάτων.

 

Έρπης γεννητικών οργάνων και θεραπευτική αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την αντιμετώπιση του έρπητα γεννητικών οργάνων. Από τη στιγμή που εκδηλωθεί λοίμωξη, ο ιός παραμένει στο σώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς. Η εφαρμογή της θεραπείας στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε περιόδους εξάρσεων και μειώνει τις πιθανότητες εξάπλωσης του ιού.

Το θεραπευτικό πλάνο εξαρτάται από τη συχνότητα υποτροπών και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδέχεται να μην εφαρμοστεί καμία θεραπεία, καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν 2-3 ημέρες μετά την εκδήλωσή τους.

Εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά, τότε αντιμετωπίζονται επιτυχώς με ειδικά αντιϊκά φάρμακα. Η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής θα πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Επίσης, ενδείκνυται και η χρήση τοπικών αντισηπτικών και αντιβιοτικών αλοιφών, αποφεύγοντας έτσι την επιμόλυνση.

 

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο-μαιευτήρα Νίκο Γεωργογιάννη για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον έρπητα γεννητικών οργάνων και την αντιμετώπισή του.

Ο έρπης γεννητικών οργάνων μεταδίδεται κυρίως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Επίσης, μεταδίδεται και μέσω της δερματικής τριβής, ακόμη και αν δεν είναι φανερές κάποιες δερματικές βλάβες.

Ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να είναι από 2 ημέρες έως και 2 εβδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις εκδηλώνονται συμπτώματα μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά τη λοίμωξη από τον ιό.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η πρώτη λοίμωξη είναι πιο έντονα συγκριτικά με τις υποτροπές. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση μικρών και επώδυνων φυσαλίδων. Επίσης, ενδέχεται να εκδηλωθούν συμπτώματα γρίπης, όπως κόπωση, πυρετό και πονοκέφαλο.

Η διάγνωση πραγματοποιείται κατά τη γυναικολογική εξέταση, όμως είναι απαραίτητη και η διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων, για τον ανοσολογικό και μοριακό έλεγχο.

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την εκρίζωση του ιού. Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι  ήπια, οπότε δεν είναι απαραίτητη η θεραπεία. Από την άλλη, εάν τα συμπτώματα είναι έντονα, αντιμετωπίζονται με ειδικά αντιϊκά φάρμακα, αντιβιοτικές αλοιφές και τοπικά αντισηπτικά.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ