Orario
Facebook Instagram Youtube

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

[content_table]

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Μετά από μήνες προσπαθειών δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή εγκυμοσύνη

Η προσμονή και η χαρά έχουν αντικατασταθεί από άγχος και ανησυχία.Τι μπορεί να φταίει; Θα τα καταφέρουμε; Σε αυτές τις περιπτώσεις η επίσκεψη σε εξειδικευμένο ιατρό επιβάλλεται.

 

εξωσωματική Γονιμοποίηση

Στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Γεωργογιάννης Νίκος θα σας βοηθήσουμε να κάνετε πραγματικότητα το όνειρο απόκτησης ενός παιδιού.

Ο εξειδικευμένος ιατρός μας και το νοσηλευτικό προσωπικό θα είναι πλάι σας σε κάθε βήμα.

Μαζί θα εξετάσουμε τους λόγους που ευθύνονται για  το πρόβλημα γονιμότητας που αντιμετωπίζετε και θα επιλέξουμε την μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που θα χαρίσει και εσάς ένα υγιέστατο μωρό.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο κέντρο μας και γενικότερα στην Ελλάδα τα ποσοστά επιτυχίας των εξωσωματικών γονιμοποίησης είναι πολύ υψηλότερα – αγγίζουν το 60% – από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και το κόστος της διαδικασίας το οποίο στην χώρα μας είναι πολύ πιο χαμηλό (έως και 50%) από την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική (έως και 70%).

Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Στάδια

Κάθε ζευγάρι πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης πρέπει να υποβάλλεται σε ορισμένους αιματολογικούς και ορμονολογικούς ελέγχους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 • Ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών, ακολουθώντας ειδικά πρωτόκολλα

Εφόσον αποφασίσουμε πως δεν πρόκειται για φυσικό κύκλο, χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά σκευάσματα που διεγείρουν τις ωοθήκες για να παραχθούν περισσότερα ωοθυλάκια. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής είμαστε παρά το πλευρό σας και παρακολουθούμε στενά την ανάπτυξη των ωοθυλακίων και του πάχους του ενδομητρίου μέσω υπερηχογραφήματος και ορμονολογικών εξετάσεων. Μόλις ο γιατρός κρίνει ότι τα ωοθηλάκια είναι έτοιμα, χορηγείται στη γυναίκα ενέσιμη βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη, για να προετοιμαστούν τα ωάρια για την επόμενη φάση, της ωοληψίας.

 • Ωοληψία

Πρόκειται για την διαδικασία αναρρόφησης (διακολπικής) των ωαρίων μέσα από τα ωοθυλάκια. Η ωοληψία πραγματοποιείται υπό ελαφριά μέθη και είναι ανώδυνη. Τα ωάρια που θα συλλέξουμε μεταφέρονται στο εμβρυολογικό εργαστήριο για να ελεγχθούν από τον εμβρυολόγο και στη συνέχεια τοποθετούνται στον επωαστικό κλίβανο.

 • Προετοιμασία σπέρματος

Στην ίδια ημέρα με την ωοληψία ο άνδρας θα δώσει το σπέρμα που θα χρησιμοποιηθεί στην γονιμοποίηση. Το σπέρμα αναλύεται και μέσω ειδικών τεχνικών διαχωρίζονται και απομονώνονται τα καλής ποιότητας, ζωντάνα και κινητικά σπερματοζωάρια.

 • Γονιμοποίηση ωαρίων

Ο εμβρυολόγος θα προχωρήσει στην γονιμοποίηση των ωαρίων με απλή γονιμοποίηση ή μικρογονιμοποίηση.

 • Προεμφυτευτικός έλεγχος

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης διότι μας δίνει την δυνατότητα να αυξήσουμε τα ποσοστά επιτυχίας. Στη διάρκεια του ελέγχου ξεχωρίζουμε τα έμβρυα που έχουν σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων. Όσο πιο υγιή είναι τα έμβρυα που θα μεταφερθούν τόσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής, ενώ οι πιθανότητες αποβολής μειώνονται. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ένα σημαντικό ποσοστό εμβρύων (φτάνει το 50%) που προέρχονται από υγιείς γυναίκες έχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Αυτό μπορεί να μας κάνει να αντιληφθούμε την σημασία του προεμφυτευτικού ελέγχου.

 • Εμβρυμεταφορά

Την 2η με 5η ημέρα μετά την γονιμοποίηση των ωαρίων, γίνεται η μεταφορά τους στην ενδομητριακή κοιλότητα. Η μεταφορά πραγματοποιείται μέσω ενός λεπτού καθετήρα. Όλη η διαδικασία ελέγχεται υπερηχογραφικά. Είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί μέθη.

 • Είμαι έγκυος;

Τελευταίο στάδιο αποτελεί ουσιαστικά η λήψη αίματος περίπου δεκαπέντε μέρες μετά την εμβρυοαμεταφορά για να προσδιοριστεί η χοριακή γοναδοτροπίνη. Δηλαδή θα μάθετε αν είστε έγκυος!

εξωσωματική Γονιμοποίηση

 • Εκτεταμένη ενδομητρίωση
 • Χαμηλή πυκνότητα, ποιότητα ή κινητικότητα σπερματοζωαρίων,
 • Απόφραξη των σαλπίγγων,
 • Γυναίκες άνω των 40 ετών,
 • Χρωμοσωμικές ή γενετικές ανωμαλίες,
 • Ανωοθυλακιορρηξία

Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν είναι: η υπερδιέγερση των ωοθηκών, η πολύδυμη κύηση και οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής.

Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει πως ένα ζευγάρι δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 6 προσπάθειες ( διεγέρσεις ωοθηκών) . Το μόνο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, είναι το διάστημα των 3 μηνών που θα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ των προσπαθειών.

Φυσικά και θα μπορείτε. Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν επιβάλλει την καισαρική.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ