Orario
Facebook Instagram Youtube

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Ενότητες

 

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Όταν μετά από μήνες προσπαθειών δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή εγκυμοσύνη, η προσμονή και η χαρά αντικαθίστανται από άγχος και ανησυχία. Τι μπορεί να φταίει; Θα τα καταφέρουμε; Σε αυτές τις περιπτώσεις η επίσκεψη σε εξειδικευμένο ιατρό επιβάλλεται.

Τι είναι;

Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης αντιγράφει ουσιαστικά τη φυσική αναπαραγωγή. Η σύλληψη δεν πραγματοποιείται στη μήτρα της γυναίκας. Αντιθέτως, η αναπαραγωγή γίνεται στο εργαστήριο συνδυάζοντας τα ωάρια και το σπέρμα που συλλέχθηκε από το ζευγάρι.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υπογονιμότητας σε περιπτώσεις όπως:

  • Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα γονιμότητας.
  • Κατεστραμμένες, αφαιρεμένες ή φραγμένες σάλπιγγες.
  • Ενδομητρίωση.
  • Ανδρική υπογονιμότητα (χαμηλός αριθμός ή κινητικότητα σπερματοζωαρίων).
  • Διαταραχές ωορρηξίας ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.
  • Ανεξήγητη υπογονιμότητα.

 

εξωσωματική Γονιμοποίηση

Στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Γεωργογιάννης Νίκος θα σας βοηθήσουμε να κάνετε πραγματικότητα το όνειρο απόκτησης ενός παιδιού.

Στάδια

Κάθε ζευγάρι πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης πρέπει να υποβάλλεται σε ορισμένους αιματολογικούς και ορμονολογικούς ελέγχους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τα στάδια της εξωσωματική γονιμοποίησης διακρίνονται ως εξής:

Εξωσωματική Γονιμοποίηση – Στάδιο 1: Ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών, ακολουθώντας ειδικά πρωτόκολλα

Εφόσον αποφασίσουμε πως δεν πρόκειται για φυσικό κύκλο, χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά σκευάσματα που διεγείρουν τις ωοθήκες για να παραχθούν περισσότερα ωοθυλάκια. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται υπερωορρηξία. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής είμαστε παρά το πλευρό σας και παρακολουθούμε στενά την ανάπτυξη των ωοθυλακίων και του πάχους του ενδομήτριου μέσω υπερηχογραφήματος και ορμονολογικών εξετάσεων. Μόλις ο γιατρός κρίνει ότι τα ωοθυλάκια είναι έτοιμα, χορηγείται στη γυναίκα ενέσιμη βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη, για να προετοιμαστούν τα ωάρια για την επόμενη φάση, της ωοληψίας.

Εξωσωματική Γονιμοποίηση – Στάδιο 2: Ωοληψία

Πρόκειται για την διαδικασία αναρρόφησης (διακολπικής) των ωαρίων μέσα από τα ωοθυλάκια. Η ωοληψία πραγματοποιείται υπό ελαφριά μέθη και είναι ανώδυνη. Τα ωάρια που θα συλλέξουμε μεταφέρονται στο εμβρυολογικό εργαστήριο για να ελεγχθούν από τον εμβρυολόγο και στη συνέχεια τοποθετούνται στον επωαστικό κλίβανο. Η διαδικασία καθοδηγείται με υπερηχογράφημα και μια λεπτή βελόνα αφαιρεί τα ωάρια από τις ωοθήκες. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η γυναίκα λαμβάνει ειδικό φάρμακο για την προετοιμασία της μήτρας για την εμβρυομεταφορά. 

Εξωσωματική Γονιμοποίηση – Στάδιο 3: Συλλογή και προετοιμασία σπέρματος

Στην ίδια ημέρα με την ωοληψία ο άνδρας θα δώσει το σπέρμα που θα χρησιμοποιηθεί στην γονιμοποίηση. Το σπέρμα αναλύεται και μέσω ειδικών τεχνικών (φυγοκέντρηση) διαχωρίζονται και απομονώνονται τα καλής ποιότητας, ζωντανά και κινητικά σπερματοζωάρια.

Εξωσωματική Γονιμοποίηση – Στάδιο 4: Γονιμοποίηση ωαρίων

Ο εμβρυολόγος θα προχωρήσει στην γονιμοποίηση των ωαρίων με απλή γονιμοποίηση,  μικρογονιμοποίηση ή ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος. Στη Μικρογονιμοποίηση IMSI εντοπίζεται και επιλέγεται ένα σωστό μορφολογικά σπερματοζωάριο, βελτιώνοντας την ποιότητα του εμβρύου και αυξάνοντας τα ποσοστά επιτυχίας της εγκυμοσύνης. Στην ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI), το σπέρμα εγχέεται απευθείας στο ωάριο.

Εξωσωματική Γονιμοποίηση – Στάδιο 5: Προεμφυτευτικός έλεγχος

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης διότι μας δίνει την δυνατότητα να αυξήσουμε τα ποσοστά επιτυχίας. Στη διάρκεια του ελέγχου ξεχωρίζουμε τα έμβρυα που έχουν σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων. Όσο πιο υγιή είναι τα έμβρυα που θα μεταφερθούν τόσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής, ενώ οι πιθανότητες αποβολής μειώνονται. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ένα σημαντικό ποσοστό εμβρύων (φτάνει το 50%) που προέρχονται από υγιείς γυναίκες έχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Αυτό μπορεί να μας κάνει να αντιληφθούμε την σημασία του προεμφυτευτικού ελέγχου.

Εξωσωματική Γονιμοποίηση – Στάδιο 6: Εμβρυμεταφορά

Την 2η με 5η ημέρα μετά την γονιμοποίηση των ωαρίων, γίνεται η μεταφορά τους στην ενδομητριακή κοιλότητα. Η μεταφορά πραγματοποιείται μέσω ενός λεπτού καθετήρα. Όλη η διαδικασία ελέγχεται υπερηχογραφικά. Είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί μέθη. Συνήθως μεταφέρονται ένα ή περισσότερα έμβρυα για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλή κύηση.

 

Εξωσωματική Γονιμοποίηση – Στάδιο 7: Είμαι έγκυος ;

Τελευταίο στάδιο αποτελεί ουσιαστικά η λήψη αίματος περίπου δεκαπέντε μέρες μετά την εμβρυομεταφορά για να προσδιοριστεί η χοριακή γοναδοτροπίνη. Δηλαδή θα μάθετε αν είστε έγκυος!

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο κέντρο μας και γενικότερα στην Ελλάδα τα ποσοστά επιτυχίας των εξωσωματικών γονιμοποίησης είναι πολύ υψηλότερα – αγγίζουν το 60% – από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και το κόστος της διαδικασίας το οποίο στην χώρα μας είναι πολύ πιο χαμηλό (έως και 50%) από την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική (έως και 70%).

Εξωσωματική γονιμοποίηση: φυσικός κύκλος.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση με φυσικό κύκλο είναι μια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του φυσικού εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας, χωρίς τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής για διέγερση των ωοθηκών. Σε αυτή τη διαδικασία, συλλέγεται το μοναδικό ωάριο που παράγεται φυσιολογικά, το οποίο στη συνέχεια γονιμοποιείται στο εργαστήριο και το έμβρυο μεταφέρεται στη μήτρα.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή εξωσωματική γονιμοποίηση, ο φυσικός κύκλος:

  • Είναι απλή και ασφαλής διαδικασία
  • Δεν απαιτεί τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής
  • Συλλέγεται μόνο ένα ποιοτικό ωάριο
  • Δεν προκαλεί παρενέργειες (για παράδειγμα, Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών) 
  • Είναι οικονομικότερη επιλογή
  • Έχει μικρότερα ποσοστά επιτυχίας

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Δανεικά Ωάρια

Η εξωσωματική γονιμοποίηση με δανεικά ωάρια είναι μια θεραπεία γονιμότητας που εφαρμόζεται σε γυναίκες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους ωάρια. Σε αυτή τη διαδικασία, τα ωάρια παρέχονται από δότρια, και γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συντρόφου της λήπτριας ή με δότη. Τα έμβρυα που προκύπτουν μεταφέρονται στη μήτρα της λήπτριας, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Σε σύγκριση με την παραδοσιακή εξωσωματική γονιμοποίηση έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, που φτάνουν έως και το 70%. Επιπλέον, αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα παραγωγής ωαρίων λόγω κάποια παθολογίας (για παράδειγμα, πρόωρη εμμηνόπαυση) ή δεν ανταποκρίνεται στην διέγερση των ωοθηκών. Πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις δότριες ωαρίων είναι ηθικά και νομικά αυστηρό.

 

Στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Γεωργογιάννης Νίκος θα σας βοηθήσουμε να κάνετε πραγματικότητα το όνειρο απόκτησης ενός παιδιού. Ο εξειδικευμένος ιατρός μας και το νοσηλευτικό προσωπικό θα είναι πλάι σας σε κάθε βήμα. Μαζί θα εξετάσουμε τους λόγους που ευθύνονται για  το πρόβλημα γονιμότητας που αντιμετωπίζετε και θα επιλέξουμε την μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που θα χαρίσει και εσάς ένα υγιέστατο μωρό. Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα  Γυναικολόγο και Ιατρό Αναπαραγωγής Νικόλαο Γεωργογιάννη για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιλογές σας για εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

εξωσωματική Γονιμοποίηση

  • Εκτεταμένη ενδομητρίωση
  • Χαμηλή πυκνότητα, ποιότητα ή κινητικότητα σπερματοζωαρίων,
  • Απόφραξη των σαλπίγγων,
  • Γυναίκες άνω των 40 ετών,
  • Χρωμοσωμικές ή γενετικές ανωμαλίες,
  • Ανωοθυλακιορρηξία

Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν είναι: η υπερδιέγερση των ωοθηκών, η πολύδυμη κύηση και οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής.

Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει πως ένα ζευγάρι δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 6 προσπάθειες ( διεγέρσεις ωοθηκών) . Το μόνο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, είναι το διάστημα των 3 μηνών που θα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ των προσπαθειών.

Φυσικά και θα μπορείτε. Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν επιβάλλει την καισαρική.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ