Φυσιολογικός τοκετός
Η στιγμή του τοκετού αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία για την κάθε γυναίκα. Ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία και απαιτεί απόλυτη εμπιστοσύνη της γυναίκας στον γυναικολόγο της. Παρόλο που η καισαρική τομή πραγματοποιείται με μεγάλη συχνότητα, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο το μωρό τους με φυσιολογικό τοκετό. Ο φυσιολογικός τοκετός ενδέχεται να ξεκινήσει μεταξύ της 36ης και 42ης εβδομάδας, ενώ αν ξεκινήσει πριν από αυτό το χρονικό διάστημα χαρακτηρίζεται ως πρόωρος.
Φυσιολογικός τοκετός & Στάδια
Τα στάδια του φυσιολογικού τοκετού είναι τρία, το στάδιο της διαστολής του τραχήλου, το στάδιο εξώθησης και η υστεροτοκία.
- Στάδιο διαστολής και εξάλειψης του τραχήλου: ο φυσιολογικός τοκετός ξεκινά από τη στιγμή που ο τράχηλος αρχίζει να διαστέλλεται. Το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη διαστολή του τραχήλου δεν είναι το ίδιο σε όλες τις γυναίκες. Θεωρείται ότι ο τοκετός έχει αρχίσει, εάν ο τράχηλος έχει διασταλεί τουλάχιστον 3 εκατοστά.
- Στάδιο εξώθησης: στο στάδιο της εξώθησης οι συσπάσεις της μήτρας είναι συχνότερες (κάθε 2 με 4 λεπτά). Στο στάδιο της εξώθησης η γυναίκα αποκτά ενεργό ρόλο και ξεκινά να σπρώχνει σύμφωνα με τις συμβουλές του γυναικολόγου της.
- Στάδιο υστεροτοκίας: ξεκινά με τη γέννηση του βρέφους και ολοκληρώνεται με την έξοδο του πλακούντα. Το σώμα πραγματοποιεί μερικές ακόμη συσπάσεις, ακόμη και μετά τη γέννηση του νεογνού, οι οποίες οδηγούν τον πλακούντα προς τα έξω. Το στάδιο αυτό διαρκεί λίγα λεπτά και στην πλειονότητα των περιπτώσεων η λεχώνα δεν αντιλαμβάνεται τις συσπάσεις αυτές.
Φυσιολογικός τοκετός & Διάρκεια
Η διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια για όλες τις γυναίκες και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μια μέση διάρκεια ενός τοκετού είναι από 8 έως 12 ώρες.
Οι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού είναι οι κάτωθι:
- Βάρος του νεογνού
- Τυχόν επιπλοκές
- Γενική κατάσταση υγείας της εγκύου
- Εμπειρία του μαιευτήρα
Πονάει ο φυσιολογικός τοκετός;
Ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί μια επώδυνη, αλλά απόλυτα φυσική διαδικασία. Σήμερα με τη χρήση της επισκληριδίου αναισθησίας μπορεί να πραγματοποιηθεί πιο ανώδυνα συγκριτικά με το παρελθόν. Η επισκληρίδιος αναισθησία αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο, η οποία προκαλεί χαλάρωση των μυών της πυέλου, βοηθώντας στην (όσο το δυνατόν ανώδυνη) ολοκλήρωση του φυσιολογικού τοκετού.
Ποια είναι τα σημάδια έναρξης του τοκετού;
Κατά την έναρξη του τοκετού, η μέλλουσα μητέρα βιώνει κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα που υποδηλώνουν τον ερχομό του μωρού της στον κόσμο. Τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι η έγκυος θα πρέπει να ετοιμάζεται για το μαιευτήριο είναι τα παρακάτω:
- Βλεννοαιματηρές εκκρίσεις
- Ρήξη εμβρυικών υμένων (σπάσιμο των νερών)
- Έναρξη ρυθμικών συσπάσεων
- Εκδήλωση ναυτίας και εμετών
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού για τη μητέρα και το νεογνό;
Τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού είναι πολλά τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό. Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού για τη μητέρα είναι τα κάτωθι:
- Ελάχιστες πιθανότητες τραυματισμού του περινέου
- Έκκριση απαραίτητων ορμονών (προλακτίνη, ωκυτοκίνη, ενδορφίνες)
- Γρήγορη αποκατάσταση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
- Άμεση έναρξη γαλουχίας
Εκτός από τη μητέρα, ο φυσιολογικός τοκετός προσφέρει πολλά οφέλη και στο μωρό. Εκτός από την ενίσχυση του δεσμού μητέρας και παιδιού, ο φυσιολογικός τοκετός βοηθά στην απέκκριση του υγρού από τους πνεύμονες του μωρού, ενισχύοντας την αναπνευστική του λειτουργία. Επίσης, η άμεση έναρξη του θηλασμού βοηθά στη βελτίωση του ανοσοποιητικού του βρέφους, εξαιτίας της επαφής του με τα βακτήρια που βρίσκονται στο στήθος της μητέρας.
Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί φυσιολογικός τοκετός;
Ενώ ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί τμήμα της γυναικείας φύσης, σε κάποιες περιπτώσεις η καισαρική τομή είναι απαραίτητη. Ο φυσιολογικός τοκετός δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Πολύδυμη κύηση (υπό προϋποθέσεις)
- Αποκόλληση πλακούντα
- Πρόπτωση ομφάλιου λώρου
- Ισχιακή ή εγκάρσια προβολή του εμβρύου
- Αποτυχημένη πρόκληση τοκετού
- Ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στη μήτρα κ.ά.
Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο-μαιευτήρα Νίκο Γεωργογιάννη για να μάθετε τα πάντα σχετικά με τον φυσιολογικό τοκετό.
Ποια είναι η διάρκειά του;
Η διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια και μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 12 ώρες. Παράγοντες όπως το βάρος του βρέφους, ενδεχόμενες επιπλοκές κ.ά. καθορίζουν τη διάρκειά του.
Είναι επώδυνος ο φυσιολογικός τοκετός;
Η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού είναι επώδυνη, όμως σήμερα με την επισκληρίδιο αναισθησία είναι πιο ανώδυνη συγκριτικά με το παρελθόν.
Ποια είναι τα σημάδια έναρξής του;
Τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι μια γυναίκα είναι έτοιμη να φέρει στον κόσμο το μωρό της είναι τα παρακάτω:
- Βλεννοαιματηρές εκκρίσεις
- Ρήξη εμβρυικών υμένων (σπάσιμο των νερών)
- Έναρξη ρυθμικών συσπάσεων
- Εκδήλωση ναυτίας και εμετών
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού για τη μητέρα;
Τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού για τη μητέρα είναι τα παρακάτω:
- Άμεση έκκριση απαραίτητων ορμονών (π.χ. προλακτίνη)
- Άμεση έναρξη γαλουχίας
- Μείωση πιθανοτήτων τραυματισμού περινέου
- Γρήγορη αποκατάσταση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες