Orario
Facebook Instagram Youtube

Κατάψυξη ωαρίων

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι ρυθμοί και οι προτεραιότητες του κάθε ανθρώπου αλλάζουν δραστικά. Η επιστήμη, επομένως, ως μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης, καλείται να διευρύνει τα περιθώρια ανθρωπίνων αναγκών που έχουν «ημερομηνία λήξης».

Αναμφισβήτητα, μία από αυτές τις ανάγκες είναι και η γυναικεία γονιμότητα. Το να θέλει μία γυναίκα να τεκνοποιήσει είναι αναφαίρετο δικαίωμα της και επιλογή της. Η επιστήμη της γυναικολογίας πλέον μέσω της Κρυοσυντήρησης  Ωαρίων της δίνει και την επιλογή να το κάνει στο δικό της χρόνο, με το να παρατείνει τα γόνιμα ηλικιακά πλαίσια.

Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων;

Οι πιθανότητες μιας γυναίκας να συλλάβει φυσικά μειώνονται καθώς μεγαλώνει, επειδή πέφτει η ποιότητα και ο αριθμός των ωαρίων της. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια προσπάθεια διατήρησης της γονιμότητας όταν η γυναίκα είναι νέα και τα ωάρια είναι υψηλής ποιότητας.

Συγκεκριμένα η κατάψυξη ωαρίων, ή η κρυοσυντήρηση ωαρίων, είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια μιας γυναίκας  εξάγονται, καταψύχονται και αποθηκεύονται για μεταγενέστερη χρήση. Η πρώτη ανθρώπινη γέννηση από κατεψυγμένο ωάριο αναφέρθηκε το 1986.

Εντούτοις,  η διαδικασία κρυοσυντήρησης ωαρίων έχει εξελιχθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια , ενώ σταδιακά εισάγεται ως ένα κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας.

Ο Γυναικολόγος- Μαιευτήρας Νικόλαος Γεωργογιάννης μας εξηγεί διεξοδικά την διαδικασία Κρυοσυντήρησης Ωαρίων.

 

Σε ποια άτομα απευθύνεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα θα επιλέξει να καταψύξει τα ωάριά της, μπορεί να είναι είτε υγείας είτε κοινωνικοί. Κρυοσυντήρηση ωαρίων επιλέγουμε σε περιπτώσεις γυναικών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία πριν την τεκνοποίηση ή εμφανίζουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, σοβαρή ενδομητρίωση, ωοθηκικές κύστεις ή επιθυμούν να καθυστερήσουν τη μητρότητα. Η κατάψυξη ωαρίων δίνει επίσης τη δυνατότητα στις γυναίκες που δεν έχουν αποφασίσει το πότε θα κάνουν παιδί, ή στις γυναίκες που δεν έχουν βρει ακόμη έναν σύντροφο να καταψύχουν τα ωάριά τους ώστε να μπορούν να γίνουν μητέρες αργότερα.

Τα ποσοστά επιτυχίας για την γονιμοποίηση ωαρίων μεταβάλλονται με συντελεστή τρεις παράγοντες.

  • Με βάση την ποσότητα των Ωαρίων
  • Την ποιότητα των Ωαρίων
  • Και την ηλικία της γυναίκας

 

Η πιο γόνιμη περίοδος της γυναίκας είναι τα 20 με 30 έτη της ηλικίας της. Σε αυτή την περίοδο τα ωάρια  βρίσκονται στην πιο υγιή τους κατάσταση . Από τα 35 έτη και μετά σταδιακά η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων αρχίζει και εξασθενεί, επομένως η ιδανική ηλικία για κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι από τα 25 έως τα 38 έτη.

 

κρυοσυντήρηση ωαρίων

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Η διαδικασία για την κρυοσυντήρηση ωαρίων, ειδικά στα πρώιμα στάδιά της είναι παρόμοια με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αρχικά, η γυναίκα θα πρέπει να υποβληθεί σε μία μορφή θεραπείας μέσω ορμονικών σκευασμάτων με σκοπό την διέγερση των ωοθηκών. Το χρονικό διάστημα διέγερσης των ωοθηκών, διαρκεί από 10 εως 14 ημέρες . Έπειτα, μόλις επιτευχθεί  η ωρίμανση των ωαρίων προχωρούμε σε ωοληψία δηλαδή σε εξαγωγή των ώριμων ωαρίων  μέσω αναρρόφησης από τον κόλπο με υπερηχογραφική καθοδήγηση.

 

κρυοσυντήρηση ωαρίων

 

Στο κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νίκος Γεωργογιάννης χρησιμοποιούμε την μέθοδο της υαλοποίησης για κρυοσυντήρηση ωαρίων. Μέχρι πρόσφατα, η κατάψυξη εμβρύων και ωαρίων διεξάγονταν  με μια μορφή τεχνολογίας γνωστή ως «αργή κατάψυξη». Ενώ, τα τελευταία χρόνια διεξάγεται η μέθοδος της υαλοποίησης σε εξειδικευμένες κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Στο πλαίσιο της κατάψυξης ωαρίων και εμβρύων, η υαλοποίηση είναι η διαδικασία ακαριαίας κατάψυξης σε τέτοιο βαθμό που τα μόρια του νερού δεν έχουν χρόνο να σχηματίσουν κρυστάλλους πάγου και αντίθετα στερεοποιούνται σε μια δομή που μοιάζει με γυαλί, επιπλέον τα ωάρια εκτίθενται σε μία μικρή ποσότητα κρυοπροστατευτικού υγρού , που τα προστατεύει από το stress που ενδέχεται να προκληθεί κατά την ακαριαία πτώση της θερμοκρασίας στους -196°C. Εντούτοις, η υαλοποίηση αποτελεί μια πολύ πιο περίπλοκη πρακτική από τις προηγούμενες μεθόδους «αργής κατάψυξης» και έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Επί του παρόντος, τα ποσοστά επιτυχίας της εγκυμοσύνης από την υαλοποίηση είναι συγκρίσιμα με τους νέους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

Η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων, όπως και της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μία διαδικασία που χρειάζεται συνεχή καθοδήγηση και υποστήριξη.

Επικοινωνήστε με τον εξιδεικευμένο γυναικολόγο-μαιευτήρα Νίκο Γεωργογιάννη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και καθοδήγηση σε όλη τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

κρυοσυντήρηση ωαρίων

Η γυναίκα υποβάλλεται σε θεραπεία μέσω ορμονικών σκευασμάτων που αφορούν τη διέγερση των ωοθηκών. Με την επίτευξη ωρίμανσης των ωαρίων πραγματοποιείται η ωοληψία μέσω υπερηχογραφικής παρακολούθησης. Τέλος, τα ωάρια καταψύχονται και φυλάγονται σε υγρό άζωτο.

  • Σε γυναίκες που δεν είναι έτοιμες, εκείνο το χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να το θελήσουν αργότερα.
  • Εκείνες που έχουν ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης.
  • Σε γυναίκες που έχουν καρκίνο και πρέπει να υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες.
  • Σε όσες πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση που ίσως προκαλέσει βλάβη στις ωοθήκες.

 

Όταν μια γυναίκα είναι έτοιμη, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται από  το σπέρμα. Έπειτα, το έμβρυο που δημιουργείται μεταφέρεται στη μήτρα της γυναίκας με τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς.

Σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία μιας γυναίκας. Σε όσο πιο νεαρή ηλικία βρίσκεται, τόσο περισσότερα ωάρια καταψύχονται και αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσει παιδί.

Τα ωάρια μπορούν να διατηρηθούν έως και 10 χρόνια, διάστημα που μπορεί να επεκταθεί.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ