Παρακολούθηση κύησης
Η εγκυμοσύνη αποτελεί ίσως την ομορφότερη περίοδο για τη ζωή μιας γυναίκας. Καθ’ όλη τη διάρκειά της τόσο η γυναίκα όσο και το έμβρυο βιώνουν καθημερινά αλλαγές, οι οποίες χρήζουν παρακολούθησης. Η παρακολούθηση κύησης είναι απαραίτητη και πραγματοποιείται κυρίως για λόγους πρόληψης δυσάρεστων καταστάσεων.
Όπως είναι γνωστό, το χρονικό διάστημα της εγκυμοσύνης, χωρίζεται σε τρία τρίμηνα. Έτσι, το κάθε τρίμηνο πραγματοποιείται ο ενδεδειγμένος έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει διαφορετικές εξετάσεις.
Τι ορίζεται ως παρακολούθηση κύησης και ποιος είναι ο στόχος της;
Ως παρακολούθηση κύησης ορίζεται η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης από τον γυναικολόγο. Μέσω εξειδικευμένων εξετάσεων παρακολουθείται η υγεία της εγκύου και του εμβρύου και στοχεύει στην επίτευξη μιας ομαλής εγκυμοσύνης χωρίς επιπλοκές. Μέσω της παρακολούθησης οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Εκτός από την πρόληψη καταστάσεων, η παρακολούθηση κύησης στοχεύει:
- Στην παρακολούθηση της υγείας της μέλλουσας μητέρας και του εμβρύου.
- Στον έλεγχο της φυσιολογικής ανάπτυξης του εμβρύου.
- Στη συζήτηση και επίλυση αποριών της εγκύου σχετικά με την αυτοφροντίδα της κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό και τη φροντίδα του βρέφους.
Επομένως, η παρακολούθηση της κύησης και οι επισκέψεις στον γυναικολόγο έχουν και συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο;
Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο συνήθως πραγματοποιείται περίπου την 6η ή 7η εβδομάδα της κύησης, όπου πραγματοποιείται και το πρώτο υπερηχογράφημα. Μέσω του πρώτου υπερηχογραφήματος λαμβάνονται σημαντικές πληροφορίες όπως για παράδειγμα εάν υπάρχει πολύδυμος κύηση, η ηλικία του εμβρύου κ.ά. Επίσης, ελέγχεται το σωματικό βάρος της εγκύου και στη συνέχεια η έγκυος θα πρέπει να υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις. Μέσω των εξετάσεων αυτών δίνονται σημαντικές πληροφορίες για την υγεία της εγκύου και για την ενδεχόμενη πορεία της εγκυμοσύνης. Μερικές από τις πιο συχνές εξετάσεις είναι οι κάτωθι:
- Γενική αίματος
- Γενική ούρων
- Αντισώματα τοξοπλάσματος, ερυθράς κ.ά.
- Έλεγχος για μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία
- Έλεγχος κυστικής ίνωσης
Παρακολούθηση κύησης το δεύτερο τρίμηνο
Μεταξύ της 11ης και της 13ης εβδομάδας πραγματοποιείται μια εξειδικευμένη εξέταση, η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας. Η εξέταση αυτή μαζί με το PAPP-A και free BHCG δίνει πληροφορίες σχετικά με το εάν το έμβρυο έχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία (π.χ. σύνδρομο Down).
Την 14η εβδομάδα, η επίσκεψη της εγκύου στον γυναικολόγο περιλαμβάνει:
- Έλεγχος αποτελεσμάτων της αυχενικής διαφάνειας
- Ζύγισμα της εγκύου
- Υπερηχογράφημα
- Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
Μεταξύ της 21ης και της 24ης εβδομάδας η παρακολούθηση κύησης περιλαμβάνει το υπερηχογράφημα β επιπέδου. Η εξέταση αυτή είναι πολύ σημαντική, διότι μέσω αυτού του υπερηχογραφήματος εξετάζεται η ανατομία του εμβρύου. Ειδικότερα, εξετάζεται η καρδιά, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλο, το ουροποιητικό σύστημα κ.ά.
Την 28η εβδομάδα σημαντική είναι και η εξέταση της καμπύλης του σακχάρου. Σε περιπτώσεις όπου η μέλλουσα μητέρα έχει ιστορικό, τότε η εξέταση πραγματοποιείται νωρίτερα.
Παρακολούθηση κύησης το τρίτο τρίμηνο
Στο τρίτο τρίμηνο, και πιο συγκεκριμένα την 32η εβδομάδα, πραγματοποιείται το ειδικό υπερηχογράφημα Doppler. Mέσω του υπερηχογραφήματος ελέγχονται η ανάπτυξη και τα αγγεία του εμβρύου.
Από την 36η εβδομάδα μέχρι τον τοκετό, η έγκυος πρέπει να παρακολουθείται σε εβδομαδιαία βάση. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιούνται εξετάσεις όπως:
- Καρδιοτοκογράφημα
- Εξέταση για τον καθορισμό ωρίμανσης του τραχήλου
- Πλήρης εργαστηριακός έλεγχος
- Καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος για στρεπτόκοκκο ομάδας Β
Τέλος, επί ενδείξεων καισαρικής τομής, προγραμματίζεται η ημέρα του τοκετού.
Η παρακολούθηση κύησης είναι πολύ σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όλα τα παραπάνω αφορούν μια φυσιολογική κύηση, χωρίς επιπλοκές. Σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση είναι εξατομικευμένη και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο προφίλ της μέλλουσας μητέρας.
Η παρακολούθηση της κύησης θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρους γυναικολόγους, ικανούς να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε κατάσταση. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο-μαιευτήρα Νίκο Γεωργογιάννη για να μάθετε τα πάντα σχετικά με την παρακολούθηση κύησης.
Ποιος είναι ο στόχος της;
Στόχος της είναι ο συνεχής έλεγχος της υγείας της εγκύου και του εμβρύου και η αξιολόγηση της ανάπτυξής του. Πολλές φορές η παρακολούθηση κύησης αποκτά και συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς ο γυναικολόγος δίνει χρήσιμες συμβουλές τόσο για την εγκυμοσύνη όσο και για μετά τον τοκετό.
Τι περιλαμβάνει ο αρχικός έλεγχος;
Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο πραγματοποιείται την 6η ή την 7η εβδομάδα και περιλαμβάνει λήψη του ιστορικού της ασθενούς και το πρώτο υπερηχογράφημα που είναι πολύ σημαντικό. Ελέγχεται το σωματικό βάρος της εγκύου και στη συνέχεια υποβάλλεται σε μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων π.χ. γενική αίματος, γενική ούρων, έλεγχος για κυστική ίνωση κ.ά.
Πώς πραγματοποιείται η παρακολούθηση κύησης στο δεύτερο τρίμηνο;
Η παρακολούθηση της κύησης στο δεύτερο τρίμηνο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Εξέταση αυχενικής διαφάνειας (μεταξύ 11ης και 13ης εβδομάδας)
- Υπερηχογράφημα β επιπέδου (μεταξύ της 21ης και 24ης εβδομάδας)
- Εξέταση καμπύλης σακχάρου (28η εβδομάδα και εάν υπάρχει ιστορικό ελέγχεται νωρίτερα)
Τι περιλαμβάνει η παρακολούθηση κύησης στο τρίτο τρίμηνο;
Στο τρίτο τρίμηνο οι επισκέψεις στον γυναικολόγο για εξέταση γίνονται συχνότερες. Την 32η εβδομάδα πραγματοποιείται το ειδικό υπερηχογράφημα Doppler. Tην 36η εβδομάδα πραγματοποιούνται εξετάσεις όπως:
- Καρδιοτοκογράφημα
- Εξέταση για τον καθορισμό ωρίμανσης του τραχήλου
- Πλήρης εργαστηριακός έλεγχος
- Καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος για στρεπτόκοκκο ομάδας Β
Η παρακολούθηση κύησης περιλαμβάνει τα ίδια βήματα σε όλες τις περιπτώσεις;
Όχι, η παρακολούθηση της κύησης είναι εξατομικευμένη και βασίζεται πάντα στο προφίλ της εγκύου και τις επιπλοκές που ενδέχεται να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.