Orario
Facebook Instagram Youtube

Πολυκυστικές Ωοθήκες

Πολυκυστικές ωοθήκες: Τι είναι;

Ο όρος πολυκυστικές ωοθήκες περιγράφει τις ωοθήκες που εμφανίζουν πολλές μικρές κύστες. Ως επί τω πλείστον οι κύστες αυτές φτάνουν το ανώτερο τα 8 χιλιοστά και εντοπίζονται συνηθέστερα ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης. Επί της ουσίας οι κύστες αυτές είναι ωοθυλάκια, τα οποία λόγω μιας ορμονικής ανισορροπίας δεν έχουν εξελιχθεί πλήρως. Θεωρείται αρκετά συχνή διαταραχή καθώς σχεδόν το 30% των γυναικών την εμφανίζουν. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται η εικόνα των μικρών κύστεων, οι οποίες όμως είναι απόρροια της ύπαρξης υγρού (ωοθυλακικό υγρό), που παράγεται φυσιολογικά από τα ωοθυλάκια από ένα στάδιο της εξέλιξής τους και μετά.

Από τι προκαλούνται οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Η ακριβής αιτία των πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι απολύτως γνωστή. Έχουν ενοχοποιηθεί όμως γενετικοί παράγοντες, καθώς εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες της ίδιας οικογένειας. Εκτός από τα γονιδιακά αίτια, και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής και η παχυσαρκία, θεωρούνται υπαίτιοι για τη διαταραχή.

Πολυκυστικές ωοθήκες: Τύποι και χαρακτηριστικά

Ο Δρ. Γεωργογιάννης εξηγεί πως υπάρχουν 2 τύποι πολυκυστικών ωοθηκών. Η σημασία του διαχωρισμού αυτού έγκειται στο γεγονός καθησυχασμού των γυναικών, όταν οι ωοθήκες τους χαρακτηριστούν πολυκυστικές.

Έτσι, διακρίνονται σε απλές πολυκυστικές ωοθήκες και στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι απλές πολυκυστικές ωοθήκες επιβεβαιώνονται με υπερηχογραφικό έλεγχο, εφόσον παρουσιαστούν περίπου 11 καταβολές ωοθηλακίων διαμέτρου 2-9 mm, συνοδεία ήπιας αύξησης της ορμόνης ΑΜΗ (Αnti Müllerian Hormone) και των ανδρογόνων με ή χωρίς διαταραχή του κύκλου.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επιβεβαιώνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο επίσης. Παρουσιάζονται περισσότερες από 23 καταβολές ωοθυλακίων διαμέτρου 2-9 mm και στις δυο ωοθήκες. Εμφανίζονται με τα εξής συμπτώματα : Αυξημένη ΑΜΗ, αραιομηνόρροια ή αμηνόρροια, υπογονιμότητα, υπερανδρογοναιμία, υπερτρίχωση και αυξημένο σωματικό βάρος. Ενίοτε αναπτύσσεται και σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση ή και κακοήθεια.

καλλιέργεια βλαστοκύστης

Συνοπτικά λοιπόν, εάν μια γυναίκα παρουσιάσει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα ή και συνδυασμό αυτών, οφείλει άμεσα να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της :

  • Αρτηριακή υπέρταση
  • Τριχόπτωση Αραιή έμμηνος ρύση
  • Έμμηνος ρύση χωρίς ωορρηξία)
  • Ακμή
  • Αλωπεκία
  • Υπογονιμότητα Αύξηση βάρους
  • Παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο
  • Αυξημένος κίνδυνος αποβολής
  • Αυξημένη τριχοφυΐα ή δασυτριχισμός

Πολυκυστικές ωοθήκες: Θεραπεία

Δεν έχει βρεθεί οριστική θεραπεία για τις πολυκυστικές ωοθήκες και οτιδήποτε γίνεται επ’ αυτού είναι καθαρά συμπτωματικό. Με άλλα λόγια, η εκάστοτε θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη ρύθμιση του κύκλου της περιόδου. Μάλιστα η θεραπεία διαφοροποιείται από γυναίκα σε γυναίκα.

Συνίστανται ως εκ τούτου, αλλαγές στον τρόπο ζωής της γυναίκας. Αυτές περιλαμβάνουν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, καθώς και σωματική άσκηση, προκειμένου να φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα το σωματικό βάρος.

Εάν γίνει λόγος για φαρμακευτική αγωγή, τότε αυτή δίνεται μόνο σε περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται αραιομηνόρροια ή αμηνόρροια,  τριχοφυΐα,  ακμή,  υπογονιμότητα κ.α. Τα φάρμακα μπορεί να δοθούν περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά, προγεστερόνη, μετφορμίνη και άλλα. Φυσικά όμως δίνονται εφόσον ολοκληρωθεί η κλινική εξέταση και ο ιατρός έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Σημαντικός, όσο και αν ακούγεται τετριμμένο, καθίσταται το γεγονός του τακτικού ελέγχου, έτσι ώστε να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και ως εκ τούτου περιθώριο αντιμετώπισης και θεραπείας.

Επηρεάζουν την εγκυμοσύνη οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να έχουν μια επιτυχή εγκυμοσύνη, ίσως με μια μικρή καθυστέρηση αλλά χωρίς κάποια άλλη επίπτωση. Η συμβολή βεβαίως ενός έμπειρου γυναικολόγου είναι καθοριστική. Εάν τίθεται θέμα υπογονιμότητας τότε ακολουθούνται αγωγές για πρόκληση ωορρηξίας (μόνο αν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από την πλευρά της γυναίκας).

 

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πολυκυστικές ωοθήκες, επικοινωνήστε άμεσα με τον Μαιευτήρα – Χειρουργό – Γυναικολόγο Δρ. Γεωργογιάννη καθώς μπορεί να σας οδηγήσει στη λήψη της σωστής απόφασης. Η πολυετής του πείρα και η μεγάλη εξειδίκευσή του εγγυώνται τη σωστή διάγνωση και τη βέλτιστη θεραπεία.

Ακριβής αιτία δεν έχει βρεθεί. Υπαίτιοι της συγκεκριμένης διαταραχής θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι εξής παράγοντες:

  • Γενετικοί παράγοντες
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες π.χ. τρόπος ζωής

 

  • Απλές πολυκυστικές ωοθήκες
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

 

Εφόσον η ασθενής πραγματοποιήσει υπερηχογραφικό έλεγχο, θα ανακαλύψει ποιον τύπο πολυκυστικών ωοθηκών έχει. Επίσης, στην περίπτωση συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζονται ορισμένα συμπτώματα π.χ. αυξημένη AMH, αμηνόρροια, υπογονιμότητα, αυξημένο βάρος.

Στην διαπίστωση των εξής συμπτωμάτων:

  • Αρτηριακή υπέρταση
  • Ακμή
  • Αλωπεκία
  • Αυξημένη τριχοφυΐα ή δασυτριχισμό
  • Έμμηνος ρύση χωρίς ωορρηξία
  • Υπογονιμότητα
  • Τριχόπτωση

 

Οριστική λύση στο πρόβλημα των πολυκυστικών ωοθηκών δεν υπάρχει. Η θεραπεία που θα εφαρμοστεί έχει στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αφού ο γυναικολόγος εξετάσει κλινικά την ασθενή, θα ορίσει εάν πρέπει να λάβει φαρμακευτική αγωγή ή ποια θεραπεία θα πρέπει να ακολουθήσει.

καλλιέργεια βλαστοκύστης

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ