Orario
Facebook Instagram Youtube

Σαλπιγγεκτομή

Τι είναι η σαλπιγγεκτομή;

Η σαλπιγγεκτομή είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η μία ή και οι δύο σάλπιγγες.

Αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι οι σάλπιγγες. Οι σάλπιγγες είναι σωληνοειδείς δομές που συνδέουν τη μήτρα με τις ωοθήκες. Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς, μέσω των σαλπιγγών πραγματοποιείται η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο, το οποίο μεταφέρεται στη μήτρα για να εμφυτευθεί και να ξεκινήσει εγκυμοσύνη.

Ποιοι είναι οι δύο τύποι της σαλπιγγεκτομής;

Η σαλπιγγεκτομή διακρίνεται σε δύο κύριους τύπους:

  • Μονόπλευρη σαλπιγγεκτομή, όπου αφαιρείται μόνο μία σάλπιγγα ή μέρος αυτής, διατηρώντας έτσι τη γονιμότητα.
  • Αμφοτερόπλευρη σαλπιγγεκτομή, όπου γίνεται αφαίρεση και των δύο σαλπίγγων, με αποτέλεσμα η φυσική σύλληψη να καθίσταται αδύνατη.

Επιπλέον, η σαλπιγγεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί συνδυαστικά με άλλες επεμβάσεις, όπως ωοθηκεκτομή (αφαίρεση των ωοθηκών) ή υστερεκτομή (αφαίρεση μήτρας, όταν κρίνεται απαραίτητο, πχ. σε περιπτώσεις εκτεταμένου καρκίνου.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για σαλπιγγεκτομή;

Η σαλπιγγεκτομή πραγματοποιείται για διάφορους ιατρικούς λόγους, όπως:

  • Εξωμήτριος κύηση.
  • Πυοσάλπιγγα
  • Υδροσάλπιγγα
  • Ενδομητρίωση
  • Καρκίνος σάλπιγγας, ωοθηκών ή μήτρας
  • Προφυλακτική χειρουργική ως μέτρο μείωσης του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών και περιτοναίου.
  • Μόνιμη αντισύλληψη, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και προστασία έναντι καρκίνου.

 

Ποια είναι η προετοιμασία για τη σαλπιγγεκτομή;

Πριν την επέμβαση είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος, περιλαμβανομένου του ιστορικού, τηε γυναικολογικής εξέτασης και των απεικονιστικών μεθόδων. Επιπλέον, σημαντικό βήμα είναι η ενημέρωση της ασθενούς  για τη διαδικασία, τις επιπλοκές και το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ο Χειρουργός Γυναικολόγος θα δώσει επίσης τις απαραίτητες οδηγίες για την προετοιμασία που πρέπει να κάνει η ασθενής πριν την επέμβαση.

Ωστόσο, ανάλογα με την ένδειξη, η επέμβαση μπορεί να είναι προγραμματισμένη ή επείγουσα (π.χ. ρήξη εξωμήτριας κύησης).

Πώς πραγματοποιείται η σαλπιγγεκτομή;

Η σαλπιγγεκτομή πραγματοποιείται με δύο βασικές χειρουργικές προσεγγίσεις,  λαπαροσκόπηση ή λαπαρατομία, ανάλογα με το περιστατικό.

Η λαπαροσκοπική σαλπιγγεκτομή αποτελεί πλέον μέθοδος εκλογής λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που πραγματοποιείται με τη χρήση του λαπαροσκοπίου. Η είσοδος των εργαλείων γίνεται μέσω μικροσκοπικών τομών στην κοιλιά, μειώνοντας την πιθανότητα αιμορραγίας. Κατά τη λαπαροσκόπηση, η κοιλιακή χώρα διογκώνεται με CO₂ για καλύτερη ορατότητα, με αποτέλεσμα οι σάλπιγγες να απολινώνονται και να αφαιρούνται με ασφάλεια. Η μέση διάρκεια της επέμβαση είναι περίπου μία ώρα. Ανάλογα την περίπτωση, η ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο.

Από την άλλη η ανοικτή σαλπιγγεκτομή ή αλλιώς λαπαροτομία πλέον δεν εφαρμόζεται τόσο συχνά. Επιλέγεται μόνο σε περιπτώσεις που η νόσος βρίσκεται σε εκτεταμένο στάδιο ή υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές. Όλη η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω μεγάλης εγκάρσιας τομής στην κάτω κοιλία. Σε σύγκριση με τη λαπαροσκόπηση, η λαπαροτομία απαιτεί πολυήμερη νοσηλεία και έχει αρκετά μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης (έως και 6 εβδομάδες).

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σαλπιγγεκτομής

Η λαπαροσκόπηση έχει πολλαπλά οφέλη συγκριτικά με την ανοικτή μέθοδο, καθώς:

  • Προσφέρει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
  • Απαιτεί μικρές τομές
  • Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Έχει μικρότερη πιθανότητα λοιμώξεων και επιπλοκών
  • Επιτρέπει ταχύτερη έξοδο από το νοσοκομείο και συντομότερη επιστροφή στην καθημερινότητα

Αναπαραγωγική λειτουργία μετά από σαλπιγγεκτομή

Η αφαίρεση μίας μόνο σάλπιγγας δεν αποκλείει τη σύλληψη, εφόσον η άλλη λειτουργεί φυσιολογικά. Ωστόσο, σε περιπτώσεις αμφοτερόπλευρης σαλπιγγεκτομής, η φυσική σύλληψη καθίσταται πλέον ανέφικτη, αν και η περίοδος συνεχίζει κανονικά. Η μόνη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εγκυμοσύνη μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).

Επικοινωνήστε άμεσα με τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα – Χειρουργό Δρ. Ν. Γεωργογιάννη, προκειμένου να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σαλπιγγεκτομή. Όντας πλήρως εξοικειωμένος σε ζητήματα γυναικολογικής χειρουργικής, μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας κατευθύνει.

Η μονόπλευρη σαλπιγγεκτομή αφαιρεί μία σάλπιγγα, ενώ η αμφοτερόπλευρη και τις δύο, καθιστώντας αδύνατη τη φυσική σύλληψη.

Ενδείκνυται σε εξωμήτριο κύηση, πυοσάλπιγγα, υδροσάλπιγγα, ενδομητρίωση, κακοήθειες ή για μόνιμη αντισύλληψη και πρόληψη καρκίνου.

Πραγματοποιείται προεγχειρητικός έλεγχος και δίνονται οδηγίες από τον χειρουργό. Η επέμβαση μπορεί να είναι προγραμματισμένη ή επείγουσα.

Η σαλπιγγεκτομή γίνεται λαπαροσκοπικά ή με λαπαροτομία. Η λαπαροσκόπηση είναι η πιο συχνή, λόγω μικρότερου τραύματος και ταχύτερης ανάρρωσης.

Έχει μικρές τομές, λιγότερο πόνο, μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών και σύντομο χρόνο ανάρρωσης.

Με μονόπλευρη σαλπιγγεκτομή, η γονιμότητα διατηρείται. Με αμφοτερόπλευρη, απαιτείται εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Ναι, η περίοδος συνεχίζεται, καθώς οι σάλπιγγες δεν επηρεάζουν την ορμονική λειτουργία.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ