Orario
Facebook Instagram Youtube

Στάδια Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης αποτελεί μία ευαίσθητη και σημαντική περίοδο για κάθε γυναίκα. Επομένως χρειάζεται συνεχή υποστήριξη και εγκεκριμένη πληροφόρηση σε όλα τα στάδια και τους κύκλους της. Ο εξειδικευμένος Μαιευτήρας- Γυναικολόγος Νικόλαος Γεωργογιάννης μας αναλύει διεξοδικά τα στάδια της διαδικασίας.

Πότε χρησιμοποιείται η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υπογονιμότητας και απευθύνεται:

• Σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα γονιμότητας.
• Γυναίκες με κατεστραμμένες, αφαιρεμένες ή φραγμένες σάλπιγγες.
• Γυναίκες με ενδομητρίωση.
• Σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας που προκαλούνται από χαμηλό αριθμό/
χαμηλή κινητικότητα σπερματοζωαρίων ή απόφραξη.
• Σε γυναίκες με διαταραχές ωορρηξίας, πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια ή ινομυώματα της
Μήτρας.
• Άτομα με γενετική διαταραχή
• Ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Ποια είναι τα βασικά στάδια της εξωσωματικής Γονιμοποίησης;

Υπάρχουν πέντε βασικά στάδια στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης και μεταφοράς εμβρύου:

Βήμα 1: Ενισχύση της παραγωγής ωαρίων μέσω υπερωορρηξίας

Θα σας χορηγηθούν φάρμακα γονιμότητας που θα ξεκινήσουν μια διαδικασία που ονομάζεται υπερωορρηξία. Συγκεκριμένα, τα φάρμακα ωθούν το αναπαραγωγικό σύστημα στο να παράγει περισσότερα από το κανονικό ένα ωάριο το μήνα.
Όσο περισσότερα ωάρια παραχθούν, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για επιτυχή γονιμοποίηση .
Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης θα λαμβάνετε διακολπικά υπερηχογραφήματα και εξετάσεις αίματος σε τακτική βάση για να ελέγξετε τις ωοθήκες σας και να παρακολουθήσετε τα επίπεδα ορμονών σας.

Βήμα 2: Συλλογή των ωαρίων

Λίγο περισσότερο από μία ημέρα πριν προγραμματιστεί η ανάκτηση των ωαρίων από το σώμα σας, θα λάβετε μια ένεση ορμόνης που θα βοηθήσει τα ωάρια σας να ωριμάσουν γρήγορα.
Στη συνέχεια, γίνεται μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για να αφαιρεθούν τα ωάρια. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει έναν υπέρηχο για να καθοδηγήσει μια λεπτή βελόνα σε κάθε ωοθήκη μέσω του κόλπου. Η βελόνα έχει μια συσκευή συνδεδεμένη σε αυτήν που αναρροφά τα ωάρια ένα-ένα.

Βήμα 3: Συλλογή σπέρματος

Ενώ αφαιρούνται τα ωάρια σας, ο σύντροφός σας θα παρέχει δείγμα σπέρματος. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε σπέρμα δότη. Στη συνέχεια, το σπέρμα υποβάλλεται σε ανάλυση και μέσω ειδικών τεχνικών φυγοκέντρισης, διαχωρίζεται και απομονώνονται τα καλής ποιότητας, ζωντανά και κινητικά σπερματοζωάρια.

Βήμα 4: Γονιμοποίηση

Τώρα έρχεται το μέρος της εξωσωματικής γονιμοποίησης με το οποίο οι περισσότεροι είναι πιο εξοικειωμένοι — ο συνδυασμός του καλύτερου σπέρματος με τα καλύτερα ωάρια . Αυτό το στάδιο ονομάζεται γονιμοποίηση.
Συνήθως χρειάζονται μερικές ώρες για να γονιμοποιήσει ένα σπερματοζωάριο ένα ωάριο. Ο γυναικολόγος μπορεί επίσης να εγχύσει το σπέρμα απευθείας στο ωάριο, μια διαδικασία γνωστή ως ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI).

Βημα 5:Τα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα

Μόλις συλλεχθούν τα ωάρια, θα λάβετε ακόμη ένα φάρμακο. Αυτό προορίζεται να προετοιμάσει την επένδυση της μήτρας για να δεχθεί τα έμβρυα που θα μεταφερθούν προς ανάπτυξη.
Περίπου τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, ο γιατρός θα τοποθετήσει τα έμβρυα στη μήτρα χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα. Μερικές φορές περισσότερα από ένα έμβρυα καταλήγουν να εμφυτεύονται, γι’ αυτό και αποτελεί συχνό φαινόμενο η πολλαπλή κύηση σε περιπτώσεις που έχει επέλθει κύκλος εξωσωματικής.

Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης αντιγράφει ουσιαστικά τη φυσική αναπαραγωγή. Το επόμενο βήμα μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση καθορίζει εάν η διαδικασία λειτούργησε είναι φυσικά το τεστ εγκυμοσύνης.

Στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του Νίκου Γεωργογιάννη τα ποσοστά επιτυχίας των εξωσωματικών αγγίζουν το 60%. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για τα παγκόσμια δεδομένα.
Επικοινωνήστε με τον εξιδεικευμένο Γυναικολόγο-Μαιευτήρα Νικόλαο Γεωργογιάννη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και κλείστε ραντεβού. Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος – Μαιευτήρας και η ομάδα του θα είναι πλάι σας σε κάθε βήμα.

Δεν υπάρχει όριο. Σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία, η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων. Ο αριθμός των έξι φαρμακευτικών διεγέρσεων θεωρείται ασφαλής για την υγεία της γυναίκας.

  • Κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)
  • Μικρογονιμοποίηση (ICSI)
  • Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη (Assisted hatching)
  • Καλλιέργεια Βλαστοκύστης
  • Κρυοσυντήρηση εμβρύων και ορχικού ιστού
  • Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (PGD)
  • Βιοψία όρχεως (TESE)

Η εξωσωματική περιλαμβάνει 5 στάδια και είναι τα εξής:

  • Αύξηση της παραγωγής ωαρίων μέσω της διέγερσης των ωοθηκών
  • Ωοληψία δηλαδή συλλογή των ωαρίων από τις ωοθήκες.
  • Συλλογή σπέρματος
  • Γονιμοποίηση
  • Εμβρυομεταφορά δηλαδή μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα.

Εξαρτάται από την ηλικία. Βάσει νόμου, μπορούν να τοποθετηθούν ως 2 έμβρυα σε γυναίκες έως 39 ετών, 3 σε 40 ετών και σε μεγαλύτερες ηλικίες έως και 4 έμβρυα.

 

μονογονεϊκή οικογένεια

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ