Orario
Facebook Instagram Youtube

Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών

Τι είναι το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών;

Το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών (OHSS) αποτελεί μια επιπλοκή που μπορεί να προκύψει όταν μια γυναίκα υποβάλλεται σε  θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Πιο συγκεκριμένα, τα φάρμακα διέγερσης που λαμβάνουν οι γυναίκες ενδέχεται να προκαλέσουν υπερβολική αντίδραση των ωοθηκών. Ως αποτέλεσμα, ο όγκος τους αυξάνεται και διαρρέουν υγρό στην κοιλιακή ή, σπανιότερα, στη θωρακική κοιλότητα.

Ποια είναι τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου;

Η κύρια αιτία πίσω από την εμφάνιση του συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι η αντίδραση στα φάρμακα που λαμβάνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ωστόσο, η πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου αυξάνονται όταν υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως:

  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Νεαρή ηλικία  (κάτω των 30 ετών)
  • Χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος
  • Πολύδυμη Κύηση
  • Εμφάνιση συνδρόμου υπερδιέγερσης στο παρελθόν

Ποια συμπτώματα προκαλεί το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών;

Η σοβαρότητα του συνδρόμου διακρίνεται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή μορφή, ανάλογα με τα συμπτώματα και τις κλινικές εκδηλώσεις. Συνήθως, τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα στο διάστημα μιας εβδομάδας μετά τη λήψη των φαρμάκων. Συμπτώματα ήπιας έως μέτριας μορφής περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά και φούσκωμα. Επιπλέον, παρατηρείται μια ελαφρά αύξηση βάρους (περισσότερο από 2 κιλά την ημέρα), ενώ συχνά εκδηλώνεται ναυτία.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική αύξηση βάρους.
  • Σοβαρή ναυτία και έμετο.
  • Σοβαρό κοιλιακό φούσκωμα.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Θρόμβους αίματος.
  • Μειωμένη ούρηση.
  • Σοβαρό κοιλιακό άλγος.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Μόλις γίνουν αντιληπτά τα συμπτώματα, καλό είναι η γυναίκα να επικοινωνήσει άμεσα με τον Γυναικολόγο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία. Αρχικά, πραγματοποιείται κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα, ώστε να ελεγχθεί το μέγεθος των ωοθηκών και να διαγνωσθεί η παρουσία υγρού στην κοιλιακή χώρα. Επιπλέον, απαραίτητες είναι και οι αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες φανερώνουν κυρίως διαταραχές στις ορμόνες. Τέλος, σε σπάνιες περιπτώσεις που υπάρχει υποψία για συσσώρευση υγρού στον θώρακα, πραγματοποιείται ακτινογραφία θώρακος.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών;

Η θεραπευτική προσέγγιση διαφέρει ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Στις ήπιες περιπτώσεις, δεν απαιτείται νοσηλεία, καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από λίγες μέρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτείνεται η ξεκούραση και η επαρκής ενυδάτωση. Επίσης, οι ερωτικές επαφές και η έντονη γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγονται για ένα διάστημα.  Σε μέτρια περιστατικά, ίσως γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και για ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Στα περιστατικά που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα, η νοσηλεία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της γυναίκας. Για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, γίνεται η χορήγηση υγρών και φαρμάκων. Ωστόσο, αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να πραγματοποιηθούν θεραπευτικές διαδικασίες ή επεμβάσεις, όπως:

  • Παρακέντηση: Πραγματοποιείται όταν υπάρχει μεγάλη συσσώρευση υγρού. Κατά την παρακέντηση ο γιατρός εισάγει μια λεπτή βελόνα και έναν καθετήρα για να αποστραγγίσει το υγρό. Διαρκεί περίπου 20 με 40 λεπτά.
  • Λαπαροσκόπηση: Σε περιπτώσεις που προκύπτουν επιπλοκές στην ωοθήκη, όπως συστροφή ωοθήκης. Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, το λαπαροσκόπιο και τα εργαλεία εισάγονται μέσα από μικροσκοπικές τομές.

Μπορεί το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών να προληφθεί;

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών δεν μπορεί πάντα να προληφθεί. Ωστόσο, όταν μια γυναίκα υποβάλλεται σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο Γυναικολόγος μπορεί να προσαρμόσει τη θεραπεία σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό της. Εάν υπάρχουν ενδείξεις για εμφάνιση του συνδρόμου, ο γιατρός θα ρυθμίσει τη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών. Επιπλέον, μπορεί να προταθεί κρυοσυντήρηση εμβρύων, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε μεταγενέστερο κύκλο, όταν το σώμα έχει αναρρώσει. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει ακύρωση του κύκλου, ώστε να περιοριστεί η εξέλιξη του συνδρόμου.

Όταν οι γυναίκες υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας, είναι απαραίτητο να παρακολουθούνται στενά για ενδείξεις συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών. Ο Γυναικολόγος-Μαιευτήρας-Χειρουργός Νικόλαος Γεωργογιάννης διαθέτει πολυετή εμπειρία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην αντιμετώπιση επιπλοκών όπως το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών (OHSS). Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για έγκυρη καθοδήγηση και υποστήριξη.

Το σύνδρομο εμφανίζεται μετά τη χορήγηση φαρμάκων γονιμότητας. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τη νεαρή ηλικία και το χαμηλό ΔΜΣ. Ιστορικό συνδρόμου αυξάνει την πιθανότητα επανεμφάνισης.

Τα συμπτώματα ξεκινούν κατά τη διάρκεια ή λίγες μέρες μετά τη θεραπεία. Σε ήπιες μορφές, εμφανίζονται πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα και αύξηση βάρους. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει κοιλιακός πόνος, δύσπνοια και μειωμένη ούρηση.

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση, το υπερηχογράφημα και τις αιματολογικές εξετάσεις.

Σε ήπιες μορφές, δεν απαιτείται νοσηλεία. Στις σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση υγρών και νοσηλεία. Αν υπάρχει μεγάλη συσσώρευση υγρού, γίνεται παρακέντηση για την αφαίρεσή του. Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται, εφόσον προκύψουν επιπλοκές.

Η πλήρης πρόληψη δεν είναι πάντα εφικτή. Η προσαρμογή της θεραπείας, η ρύθμιση των φαρμάκων και η κρυοσυντήρηση εμβρύων μειώνουν τον κίνδυνο.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ