Υστεροσκόπηση
Τι είναι η υστεροσκόπηση και για ποιο λόγο διενεργείται;
Σύμφωνα με όσα διευκρινίζει ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας – Χειρουργός Δρ Ν. Γεωργογιάννης, η υστεροσκόπηση είναι μια σύντομη και επαναστατική ιατρική μέθοδος στην οποία ο γυναικολόγος εξετάζει την ενδομητρική κοιλότητα, δηλαδή το εσωτερικό της μήτρας.
Oι Γυναικολόγοι επιλέγουν τη μέθοδο διότι μέσω αυτής δύνανται να εξετάσουν τον τράχηλο της γυναίκας και πιο συγκεκριμένα το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας και τα στόμια των σαλπίγγων της. Μέσα από τον έλεγχο του ενδοτραχήλου διερευνάται επίσης η πιθανότητα ύπαρξης ενδομήτριας παθολογίας, όπως για παράδειγμα πολύποδας ενδομητρίου, συμφύσεις, ή άλλη κακοήθεια. Παράλληλα, διερευνάται η πιθανότητα ανωμαλιών που σχετίζονται με τη διάπλαση της μήτρας, τα ινομυωμάτα και της ύπαρξη διαφράγματος στην κοιλότητα της μήτρας. Τέλος ελέγχει εάν υφίσταται και υπερπλασία.
Υστεροσκόπηση: Πότε και πώς διενεργείται;
Ο καλύτερος χρόνος διενέργειας της υστεροσκόπησης είναι συνήθως το διάστημα από την 5η έως και την 11η ημέρα της περιόδου. Αυτό διότι τότε ο ιατρός δύναται να εκτιμήσει αποτελεσματικότερα την ποιότητα του ενδομητρίου, όντας ήδη σε παραγωγική περίοδο.
Η εξέταση ξεκινά με την εισαγωγή του υστεροσκοπίου στον κόλπο και έπειτα στον τράχηλο και στο εσωτερικό της μήτρας. Δεν συντρέχει ουδείς λόγος ανησυχίας, καθώς, όπως ενημερώνει ο Δρ Ν. Γεωργογιάννης, πρόκειται για ένα εξειδικευμένο και λεπτό ιατρικό σωληνοειδές εργαλείο. Το υστεροσκόπιο διαθέτει ενσωματωμένο φως και κάμερα διαμέτρου 3-5mm.
Συνίσταται πριν την εισαγωγή του υστεροσκοπίου, να καθαρίζεται η περιοχή του κόλπου αλλά και του τραχήλου, με αντισηπτικό διάλυμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υστεροσκόπηση δεν προκαλεί πόνο στις γυναίκες. Άλλωστε για την εισαγωγή του υστεροσκοπίου δεν πραγματοποιούνται τομές, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιούνται οι φυσικές οπές του γυναικείου σώματος. Βεβαίως όμως, επειδή ο πόνος είναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα, και εφόσον η αιτία της υστεροσκόπησης διαφέρει, σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο κάποιο είδος αναισθησίας, ακόμα και ολική. Εφόσον ο γυναικολόγος θεωρεί απαραίτητο, θα λάβει δείγμα από την ευρύτερη για βιοψία (ιστολογική εξέταση).
Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι και την καθημερινότητά της χωρίς δυσκολία.
Πώς διακρίνεται η υστεροσκόπηση;
Η υστεροσκόπηση διακρίνεται ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο διενεργείται σε α) διαγνωστική και β) επεμβατική.
Η διαγνωστική υστεροσκόπηση, παρέχει μια έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση πιθανών παθογενειών της μήτρας, οδηγώντας έτσι σε αποτελεσματικότερη θεραπεία. Επιπροσθέτως, δίνει τη δυνατότητα μιας συγκριτικής αξιολόγησης των αποτελεσμάτων. Επί της ουσίας, οι η υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν καλύτερα μερικά συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες, όπως λόγου χάρη τον έντονο πόνο και την αιμορραγία που εμφανίζονται κατά την έμμηνο ρύση. Ενδείκνυται επίσης σε περιπτώσεις αιμορραγίας μετά την εμμηνόπαυση και ύστερα από επαναλαμβανόμενες αποβολές που ίσως να συνδέονται με την υπογονιμότητα. Τέλος, η διαγνωστική υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται για να κατανοηθούν καλύτερα αποτελέσματα άλλων εξετάσεων. Για παράδειγμα ένα τεστ Παπανικολάου, με μη φυσιολογικά αποτελέσματα, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει αιτία της διαγνωστικής υστεροσκόπησης.
Η επεμβατική υστεροσκόπηση (γνωστή και ως χειρουργική), εφαρμόζεται κατόπιν εντοπισμού ανωμαλίας στη μορφολογία της κοιλότητα της μήτρας και η οποία χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης. Πρόκειται για μια σύντομη διαδικασία και με σχεδόν μηδενικά επίπεδα πόνου. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 10 έως 30 λεπτά, αναλόγως τη φύση του περιστατικού.
Υστεροσκόπηση: Υφίστανται επιπλοκές;
Τις επόμενες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της υστεροσκόπησης, είναι πιθανό η ασθενής να παρουσιάσει κολπικές εκκρίσεις ή συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της εμμήνου ρύσεως. Ως εκ τούτου, καλό είναι να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή. Χρήσιμα θεωρούνται τα υπόθετα και τα ταμπόν, όπως αναφέρει ο Δρ. Ν. Γεωργογιάννης.
Αν και θεωρείται ασφαλής σαν διαδικασία, η υστεροσκόπηση ενδέχεται να προκαλέσει μόλυνση ή αιμορραγία, αλλά σπανίως. Κράμπες, ελαφρά αιμορραγία, ήπια ναυτία και ζάλη, ίσως εμφανιστούν αλλά αντιμετωπίζονται εύκολα με παυσίπονα.
Επικοινωνήστε άμεσα με το Γυναικολόγο – Μαιευτήρα – Χειρουργό Δρ. Ν. Γεωργογιάννη, προκειμένου να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υστεροσκόπηση. Όντας πλήρως εξοικειωμένος σε ζητήματα διαγνωστικών εξετάσεων μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας κατευθύνει.
Τι ακριβώς εξετάζεται στην ενδομητρική κοιλότητα;
Κατά την υστεροσκόπηση, ο Γυναικολόγος εξετάζει τον τράχηλο της μήτρας, το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας και τα στόμια των σαλπίγγων. Με την διαδικασία της υστεροσκόπησης μπορούν να διαγνωστούν τα εξής:
- Ύπαρξη ενδομήτριας παθολογίας
- Κακοήθεια
- Ινομυώματα
- Διάπλαση μήτρας
- Ύπαρξη διαφράγματος στην μήτρα
- Υπερπλασία
Πότε διενεργείται η συγκεκριμένη εξέταση;
Η διαδικασία της υστεροσκόπησης πρέπει να διενεργείται από την 5η έως και την 11η ημέρα περιόδου.
Τι περιλαμβάνει η διαδικασία της υστεροσκόπησης;
Πριν από την διαδικασία, καθαρίζεται η περιοχή του κόλπου και του τραχήλου με ειδικό αντισηπτικό διάλυμα. Έπειτα, εισάγεται το υστεροσκόπιο στον κόλπο, στον τράχηλο και στο εσωτερικό της μήτρας. Το υστεροσκόπιο διαθέτει φως και κάμερα, τα οποία διευκολύνουν τον Γυναικολόγο να πραγματοποιήσει με ακρίβεια την εξέταση.
Είναι επώδυνη η διαδικασία;
Η συγκεκριμένη εξέταση είναι ανώδυνη. Εάν το κρίνει απαραίτητο ο ασθενής και ο Γυναικολόγος μπορεί να χορηγηθεί αναισθησία, αλλά αυτό είναι κάτι σπάνιο.
Σε ποιες κατηγορίες χωρίζεται η υστεροσκόπηση;
- Διαγνωστική, για την έγκαιρη διάγνωση και για την κατανόηση ορισμένων αποτελεσμάτων σε άλλες εξετάσεις.
- Επεμβατική, η οποία εφαρμόζεται στην περίπτωση εντοπισμού ανωμαλίας στην κοιλότητα της μήτρας. Αποτελεί χειρουργική θεραπεία και αφού χορηγηθεί τοπική αναισθησία, θα ολοκληρωθεί σε 10 έως 30 λεπτά.
Τι περιλαμβάνει η μετεγχειρητική περίοδος;
Μετά το πέρας της υστεροσκόπησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει κολπικές εκκρίσεις και συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που εμφανίζονται στην έμμηνο ρύση. Κρίνεται σημαντικό να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές και να χρησιμοποιούνται υπόθετα και ταμπόν.